Augustin Jančík životopis

česká, 1900 - 1956

Životopis

Augustin Jančík se na přelomu tisíciletí narodil do rolnické rodiny v Lhotě Radkově nedalo Bystřice pod Hostýnem. Po složení maturitní zkoušky střídal působiště na různých školách, až nakonec skončil v Držkové, kde také potkal svou ženu Františku Minaříkovou, také učitelku. Společně se jim podařilo získat místní obyvatele pro vzdělávací proces, kteří k němu zpočátku měli odpor. Mimo to se jejich zásluhou stala Držková známým kulturním centrem severní části Podřevnicka.
Oba učitelé stáli při vzniku Místní osvětové komise, jejíž hlavní náplní bylo ochotnické divadlo. Pod režijní taktovkou Augustina Jančíka byli místní ochotníci věhlasní široko daleko. Hráli nejen v Držkové, ale také pod širým nebem v přírodním amfiteátru na Bílém kopečku. Augustin režíroval nejen představení dospělých, ale i dětí.
Manželství Gusty a Fanynky, jak jim říkali přátelé a rodina, bylo bohužel bezdětné. Tím více svého času mohli věnovat místní škole, divadlu a také svým koníčkům. Nenaplněnou lásku k dítěti mohli hrou osudu Jančíkovi dát synovci Josefu Minaříkovi, který se přijel z důvodu podchlazení do Držkové léčit, a po léčení u Jančíkových už zůstal.
Oba manželé našli zálibu také v psaní, ale ani jeden bohužel za svého života nevydal žádné své dílo. To se v posledních letech snaží napravit současní obyvatelé Držkové. (zdroj životopisu: uživatel martula.07)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.