Antonio Altarriba životopis

španělská, 1952

Životopis

Antonio Altarriba (narozen 1952 v Zaragoze) je španělský romanopisec, autor komiksů a bývalý profesor francouzské literatury.

Altarriba vydává komiksy od 80. let, čtyři z nich vyšly v němčině u nakladatelství avant-verlag. V Umění létat na pozadí španělské občanské války a Francovy diktatury Altarriba vypráví o sebevraždě svého otce v roce 2001 ve věku 90 let. "El ala rota" vypráví příběh matky Altarriby.

V roce 2007 vydal Antonio Altarriba komiks Tintín y el loto rosa s výtvarníky Ricardem Castellsem a Javierem Hernándezem Landazábalem u příležitosti 100. narozenin Hergého, vynálezce komiksové série Tintin. Hergého vydavatelé však zakázali další publikaci díla s odůvodněním, že kniha „převrací povahu postavy Tintina“.

V letech 1974 až 2012 byl Antonio Altarriba profesorem francouzské literatury na univerzitě v Baskicku – období, kdy byla velmi aktivní separatistická baskická podzemní organizace ETA. Někteří z jeho kolegů museli kvůli výhrůžkám smrtí opustit zemi a někteří studenti byli zatčeni v rámci ETA. Na tomto pozadí vznikl nápad na knihu "Yo, asesino". (zdroj životopisu: wikipedia)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Antonio Altarriba - knihy

2023  91%Španělská epopej

Žánry autora

Literatura světová Komiksy

Štítky z knih

Altarriba je 0x v oblíbených.
Osobní web autora