Antonín Špát životopis

česká, 1933

Životopis

Antonín Špát se narodil v rodině obuvníka 11.března 1933 v třebíčské nemocnici. Domovem až do roku 1966 byly Špátovi Moravské Budějovice. V této době absolvoval Obchodní školu ve Znojmě.Maturitou ukončil studium na Střední škole pro pracující v Moravských Budějovicích.
Ve svých třiatřiceti letech se Špát s manželkou, synem a svými rodiči přestěhoval do Lodhéřova. Až do důchodu pracoval na ekonomickém úseku Okresní správy silnic v Jindřichově Hradci. V roce 1971 byl přijat do právě otevřené Školy výtvarné fotografie Svazu českých fotografů v Brně. Jejím absolventem se stal v roce 1973.
Svoje fotografie uplatňoval při individuálním obesílání výstav a soutěží, v tisku, i při kolektivní činnosti Jindřichohradecké skupiny Fokus. Zde ho ani po delším období práce neuspokojovala a proto tento kolektiv opustil.
Od roku 1971 uspořádal po celé republice více než dvě desítky samostatných výstav a přes 60 výstav kolektivních, které byly uspořádány i ve východních zemích jako je Polsko, NDR, Maďarsko, Slovensko, Rumunsko a Jugoslávie. V roce 1972 vystavoval v Itálii. Je zastoupen v několika sbírkách u účastní se klubových soutěží a výstav.
Svaz českých fotografů, jehož je členem od roku 1970, mu poskytl záštitu nad jeho výstavou k 80.výročí narození. Posléze mu vyšla kniha jeho černobílých fotografií Na blízku je člověk. (zdroj životopisu: kniha Na blízku je člověk)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Antonín Špát - knihy

2014  0%Nablízku je člověk

Žánry autora

Literatura naučná Obrazové publikace

Štítky z knih

umělecké fotografie

Špát je 0x v oblíbených.