Antonín Navrátil životopis

česká, 1931 - 1998

Životopis

Profesor Antonín Navrátil patřil ke stálicím FAMU, které jako pedagog věnoval celých 43 let. Sám patřil mezi první generaci jejích studentů, absolvoval v roce 1954 na oboru režie specializaci dramaturgie dokumentárních a populárně-vědeckých filmů.
Dokumentárnímu filmu zůstal věrný celý život - režíroval a dramaturgoval bezpočet dokumentů, k jeho nejlepším filmům patří střihový film o Slovenském štátu Maličká ríša (1965). Na škole asistoval F. A. Šulcovi, deset let vedl katedru dokumentární tvorby (1980-1990), kde vytvářel svobodnou atmosféru pro experimenty a tvůrčí počiny. Vychoval dnešní přední dokumentaristy (O. Sommerovou, F. Feniče, P. Kouteckého...) i filmaře, kteří se dnes věnují hranému filmu (Jana Svěráka, s nímž přebíral v Los Angeles studentského Oscara za Ropáky, F. Renče, I. Pavláskovou...).
Často navštěvoval mezinárodní filmové festivaly, kde navazoval profesionální kontakty, sám o dokumentárních filmech psal, byl jedním z mála, který se historií tohoto oboru zabýval. (zdroj životopisu: Martin Štoll - Lidové noviny 17.7.1998)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.