Anne Desclos životopis

Pauline Réage · pseudonym

francouzská, 1907 - 1998

Životopis

Anne Desclos (23. září 1907 – 27. dubna 1998) byla francouzskou novinářkou a spisovatelkou píšící pod pseudonymy Dominique Aury a Pauline Réage. Narodila se do dvoujazyčné rodiny v Rochefort-sur-Mer v Charente-Maritime. Po absolvování pařížské Sorbonny pracovala jako novinářka až do roku 1946, kdy se přidala ke Gallimard Publishers, kde pracovala jako redakční sekretářka. Tam také získala svůj pseudonym Dominique Aury. Jakožto zanícená čtenářka anglické a americké literatury Desclos přeložila nebo představila francouzským čtenářům díla slavných autorů, jakými jsou např. Algernon Charles Swinburne, Evelyn Waugh, Virginia Woolfová, T. S. Eliot, Francis Scott Fitzgerald a mnoho dalších. Stala se vysoce uznávanou literární kritičkou a byla členkou mnoha porot udílejících literární ocenění.

Její milenec a zaměstnavatel, Jean Paulhan, učinil poznámku o tom, že žádná žena není schopna napsat erotický román. Aby Desclos dokázala, že se mýlil, napsala román s názvem Histoire d\'O, česky Příběh O, který byl publikován pod pseudonymem Pauline Réage v červnu 1954. Nejenže tento kontroverzní román ukázal, že Paulhan neměl pravdu, ale zaznamenal i komerční úspěch. Vzbudil také spekulace o pravé identitě autorky. Mnozí pochybovali, o tom, že se jedná o tak rezervovanou, intelektuálně založenou a skoro puritánskou ženu, jakou byla Dominique Aury. Obrázkový obsah knihy byl navíc natolik kontroverzní, že následující březen státní představitelé vznesli obvinění za oplzlost vůči vydavateli a záhadnému autorovi. Byl soudně nařízen zákaz této knihy a její omezení prodeje mladistvým.

Anne Desclos své autorství přiznala až čtyřicet let po vydání knihy v rozhovoru pro magazín The New Yorker. (zdroj životopisu: http://www.nakladatelstvi.host...)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.