Anna Katharine Green životopis

americká, 1846 - 1935

Životopis

Život a dílo
Narodila se v Brooklynu, New York 11. listopadu 1846.

Green byl včas ambice psát romantické verše, a ona odpovídala Ralph Waldo Emerson. Když její poezie se nepodařilo získat uznání, ona produkovala její první a nejznámější román, The Leavenworth Case (1878), chválený Wilkie Collins, a hit roku. Stala se velmi úspěšný autor, případně vydávat asi 40 knih.

Dne 25. listopadu 1884, Greenová provdala za herce a kamen návrháře, a později si všiml výrobce nábytku, Charles Rohlfs (1853 - 1936)., Který byl o sedm let její junior [3] Rohlfs cestoval v dramatizaci Green to Leavenworth Case. Po jeho divadelní kariéry selhal, se stal výrobce nábytku v roce 1897, a Zelená spolupracoval s ním na některé ze svých vzorů. Spolu oni měli jednu dceru a dva syny: Rosamund Rohlfs Roland Rohlfs a Sterling Rohlfs.

Greenová zemřel 11. dubna 1935 v Buffalu, New York, ve věku 88.

Kritická reakce [upravit překlad]
Ačkoli Rohlfs kniha Případ Leavenworth je často citován jako první tajemství sepsané americkou ženou, The Dead Dopis Seeley Regester byl zveřejněn dříve (1866).

V diskusi o ženských autorů detektivní beletrie, vědec Ellen Higgins v roce 1994 zaznamenal práci Greena, jak popularizovat žánr deset let, než Arthur Conan Doyle vytáhl první Sherlock Holmes příběh. "Jen jsem zjistil později, že někteří lidé byli trochu rozrušený, protože nechtějí slyšet o ženách, které konkurují pána," řekl Higgins.

Zelená je připočítán s tvarováním detektivky do své klasické podobě a vývoji série detektiva. Její hlavní postava byla detektivní Ebenezer Gryce z newyorské Metropolitní policie, ale ve třech románech on je nápomocen společnost stará panna Nosy Amelia Butterworth, prototyp slečna Marplová, Miss Silver a další výtvory. Ona také vynalezl "dívka detektiva": v charakteru Violet divně, debutantka s tajného života jako detektiv. Ve skutečnosti, jak píše novinář Kathy Hickman, Green "orazítkoval tajemství žánr s charakteristickými rysy, které by mohly mít vliv spisovatelů od Agathy Christie a Conana Doyla k současným autorům napínavých" whodunits. "Kromě vytváření starší starou pannu a mladých žen detektivové, Green Inovativní zařízení spiknutí zahrnuty mrtvých těl v knihovnách, výstřižky z novin jako "clews", koronera vyšetřování a soudních znalců. Yale Law School kdysi její knihy ukázat, jak škodlivé může být spoléhat na nepřímých důkazech. je napsaný v roce 1878, její první kniha , Případ Leavenworth:. právnička příběh, vyvolala debatu v Pensylvánii Senát o tom, zda kniha by mohla "opravdu byli napsáni ženou"

Green byl v některých ohledech o progresivní žena jí časově úspěch v žánru dominuje mužských spisovatelů, ale neměla schvalovat mnoho z jejích současníků feministických, a ona byla na rozdíl od volebního práva žen.

preklad cez google translate

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.