Anna Kamieńska životopis

polská, 1920 - 1986

Životopis

Anna Kamieńska (12. dubna 1920, Krasnystaw - 10. května 1986, Varšava) byla polská básnířka, spisovatelka, překladatelka a literární kritička, autorka mnoha knih pro děti a mládež.

Kamieńska se narodila 12. dubna 1920 v Krasnystawu. Jejími rodiči byli Tadeusz Kamieński a Maria z Cękalskich. Raná léta strávila v Lublinu. Často pobývala u prarodičů ve Świdniku.

Její otec brzy zemřel, a tak tíha výchovy čtyř dcer padla na matku. První básně Anna složila asi ve čtrnácti letech (1936) a publikovala je v časopise "Płomyczek" pod záštitou Josefa Czechowicze. Od roku 1937 studovala na pedagogické škole ve Varšavě. Během nacistické okupace žila v Lublinu a učila v podzemních vesnických školách. Po absolvování vysoké školy v Lublinu studovala klasickou filologii - nejprve na Katolické univerzitě v Lublinu a poté na univerzitě v Lodži.

Kamienska byla spojena s kulturním týdeníkem Venkov, kde byla v letech 1946-1953 redaktorkou, a s týdeníkem Nová kultura (redaktorka poezie, 1950-1963) a měsíčníkem Práce (od roku 1968). V polovině padesátých let začala psát písně pro mládež.

V roce 1948 se provdala za básníka a překladatele Jana Śpiewaka, měli spolu dva syny: Jan Leon (1949-1988 - novinář, publicista, spisovatel, sociální aktivista) a Paweł (narozen 1951, profesor sociologie na Varšavské univerzitě, poslanec Sejmu v letech 2005-2007).

Anna a Jan společně pracovali na překladech ruské poezie a dramatu a vydali řadu knih. V roce 1967 Jan náhle onemocněl rakovinou a 22. prosince zemřel. Kamieńská se ve svém zármutku vrátila k římskokatolické církvi, což hluboce ovlivnilo její pozdější tvorbu.

Zemřela ve Varšavě 10. května 1986.

Napsala patnáct básnických sbírek, dva svazky "Zápisníků", které jsou těsnopisným záznamem její četby a sebezpytování, tři svazky komentářů k Bibli a překlady z několika slovanských jazyků a také z hebrejštiny, latiny a francouzštiny. Její básně zachycují zápas racionální mysli s náboženskou vírou, řeší osamělost a nejistotu přímým, nesentimentálním způsobem. I když Kamienská zkoumá význam lásky a smutku a touhy po lásce, její poezie stále vyjadřuje tichý humor a všudypřítomný smysl pro vděčnost za lidskou existenci a za nesčetné množství tvorů, ježků, ptáků a "mladých listů ochotných otevřít se slunci".

Kamienská se ve svých básních dotýká také židovství a úplné ztráty židovské kultury a jazyka jidiš z Polska v důsledku holocaustu. (zdroj životopisu: https://en.wikipedia.org/wiki/...)

Ocenění

Anna Kamieńska - knihy

2020  100%Z jiskry a prachu

Žánry autora

Poezie

Štítky z knih

Kamieńska je 0x v oblíbených.