Angelika Hanauerová životopis

česká, 1943

Životopis

Angelika Hanauerová absolvovala režii hraného filmu na FÁMU roku 1968. Po několika dokumentárních filmech pro Československou televizi a Krátký film Praha se od roku 1971 zaměřila na scenáristickou a literární tvorbu pro děti, především pro Slovenskou televíziu Bratislava. Po podpisu Charty 77 (únor 1977) jí byl roku 1982 nabídnut vystěhovalecký pas výměnou za informace z kruhů amerických exulantů. Po této nezdvořilosti se plně věnovala práci mezi invalidními a umírajícími lidmi v Praze. Překládala také undergroundovou a teologickou literaturu.
Koncem roku 1989 se na výzvu vrátila ke své profesi. Natočila pro českou televizi řadu dokumentů jak z oblasti disentu (Filosof, který splnil svou úlohu: Jan Patočka, Charta 77), tak ve spolupráci s ÚDV a z prostředí římskokatolické církve (Stát proti víře, Josef kardinál Beran, Vzpoura pastýřů, Irská cesta, Pouť na konec světa). Ale i drobnější třicetiminutové dokumenty a filmy z cyklu Lapidária atd. Získala festivalová uznání i Trilobita.
V současné době je zaměstnána jako dramaturgyně duchovního vysílání České televize.
Vyznává tvorbu, která je srozumitelná co nejširšímu okruhu diváků televize veřejné služby, výlety pod širák, profesionalitu, poustevnictví a přímou komunikaci mezi lidmi. (zdroj životopisu: http://www.fdb.cz/lidi-zivotopis-biografie/107187-angelika-h)

Ocenění