Andrej Borisovič Zubov životopis

ruská, 1952

Životopis

Ruský historik, religionista a politolog. Je absolventem a bývalým profesorem Státního institutu mezinárodních vztahů v Moskvě a vedoucím katedry dějin náboženství na Ruské pravoslavné univerzitě. V návaznosti na ruskou invazi na Ukrajinu opustil Rusko, a od roku 2022 přednáší na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně.

Je autorem několika monografií a zhruba 150 vědeckých článků. Převzal po Alexandru Isajevičovi Solženicynovi úlohu hlavního redaktora přelomového díla Velké dějiny Ruska – 20. století.

V době Krymské krize v roce 2014 zveřejnil v deníku Vedomosti kritický článek, ve kterém vojenské obsazování Krymu Ruskem odsoudil a přirovnal k rozšiřování území nacistickým Německem, k anšlusu Rakouska, připojení Sudet k Říši a obsazení litevské Klaipėdy.

Reakce na článek byla poměrně rychlá a profesor Zubov byl propuštěn ze svého místa ve Státním institutu mezinárodních vztahů v Moskvě do tří týdnů. Jako důvod propuštění uvedlo MGIMO na svých oficiálních stránkách „nemorální chování“. Ještě před tímto krokem MGIMO byl na osobu profesora Zubova vyvíjen nátlak, aby sám odešel z Institutu. On to však zcela odmítl. Na jeho podporu se vyjádřila část kolegů z MGIMO, a to ústně nebo písemně. Mezinárodní akademická obec se většinou postavila za profesora Zubova a vyjádřila mu podporu. (zdroj životopisu: wikipedia.cz, is.muni.cz)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.