André Gorz životopis

rakouská, 1923 - 2007

Životopis

André Gorz (9. únor 1923 - 22. září 2007) byl francouzský a rakouský sociální filozof českého původu. Gorz byl teoretikem hnutí Nové levice, proponentem politické ekologie, a spoluzakladatelem týdeníku Nouvel Observateur.
Narodil se ve Vídni pod jménem Gerhard Hirsch židovskému otci a katolické matce, kteří v roce 1918 emigrovali z Moravy. Otec pracoval jako obchodník se dřevem. Matka, jejíž otec byl český operní pěvec a dirigent, byla sekretářka. Za druhé světové války Gorz chodil do švýcarské školy, po válce se stěhoval do Francie.
V padesátých letech začal pracovat jako novinář, pod pseudonymem Michel Bosquet a v roce 1964 spoluzakládá Nouvel Observateur.
Byl mu blízký existencialistický vztah k marxismu Jean-Paul Sartra, s nímž se seznámil už v roce 1946. Byl členem redakční rady Les Temps Modernes, vlivný časopis záložen Sartrem, až do Sartrovy smrti. Byl i přítelem Herberta Marcuse a Ivana Illicha.
Právě otázkám odcizení a osvobození se věnovaly jeho první knihy, které podepsal jako André Gorz. Zajímal se i o krizi práce. (zdroj životopisu: http://cs.wikipedia.org/)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.