Andra Neiburga životopis

lotyšská, 1957 - 2019

Životopis

Prozaička Andra Neiburga se narodila v Rize v roce 1957. Vystudovala Lotyšskou státní výtvarnou akademii, pracovala jako výtvarná a literární redaktorka, byla konzultantkou Lotyšského svazu spisovatelů a vedla Lotyšské sdružení mladých literátů. Od roku 1993 se věnovala podnikání.
Prózu publikovala od roku 1985, kritikou i veřejností byla považována za jednu z nejtalentovanějších představitelek lotyšské literatury 80. let. Přesto po vydání prvních knih - sbírky povídek Izbāzti putni un putni būros (Vycpaní ptáci a ptáci v klecích, 1988) a knihy pro děti Stāsts par Tilli un Suņu vīru (Příběh o Tilli a Psím muži, 1991) - svou veřejnou literární činnost přerušila a vrátila se k ní až v roce 2002.
Sbírka povídek Stum, stum (Tlač, jen tlač, 2004) získala všeobecné uznání kritiky i čtenářů a potvrdila, že Andra Neiburga patří k předním osobnostem současné lotyšské prózy. Styl této sbírky je hodnocen jako groteskní, silně ironický, lyrizující a emocionální, psychologicky propracovaný; autorka v ní jakoby fotograficky zaznamenává nepostižitelnou podstatu různých životních situací a zároveň celého života a jeho smyslu.
Andra Neiburga získala v roce 1993 literární cenu za knihu Stāsts par Tilli un Suņu vīru a sbírka Stum, Stum byla v roce 2004 vyznamenána jako nejlepší kulturní a umělecký počin Výroční kulturní cenou hlavního lotyšského deníku Diena. Prózy Andry Neiburgy byly přeloženy do celé řady jazyků. (zdroj životopisu: Krajinou samoty, antologie povídek lotyšských spisovatelek)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Andra Neiburga - knihy

Žánry autora

Štítky z knih

Neiburga je 0x v oblíbených.