Alexandr Vasiljevič Suchovo-Kobylin životopis

ruská, 1817 - 1903

Životopis

Alexandr Vasiljevič Suchovo-Kobylin, rusky: Александр Васильевич Сухово-Кобылин (29.9.1817 — 24.3.1903) významný ruský dramatik, filosof, překladatel, čestný akademik Petrohradské akademie věd (1902).
Pocházel ze staré šlechtické rodiny. Jeho sestrami byly spisovatelka Jevgenija Tur (rusky: Евгения Тур) a malířka Sofja Vasiljevna Suchovo-Kobylina (rusky: Софья Васильевна Сухово-Кобылина).
Pocházel ze zámožné a vzdělané šlechtické rodiny, v letech 1834–1838 studoval matematiku, přírodní vědy a filosofii na Moskevské univerzitě, ve studiu filosofie pak pokračoval v Heidelbergu a v Berlíně. Hodně cestoval a za pobytu v Paříži se seznámil s Louisou Simon-Demanche, které se stala jeho milenkou. Za nejasných okolností byla Louisa později zavražděna a Suchovo-Kobylin byl v Rusku obviněn z její vraždy, velmi pravděpodobně neprávem. Během dlouhého procesu (1850–1854) strávil delší čas ve vězení a byl různě vydírán. Z vězení se dostal jen za cenu velkých úplatků, ale napsal tam podstatnou část svého nejúspěšnějšího dramatu Svatba Krečinského, ostrou kritiku zkorumpované ruské byrokracie. Hra byla poprvé inscenována roku 1856 a stala se jednou z nejoblíbenějších ruských her. Roku 1871 postavil na svém statku Novoje v Jaroslavské gubernii učitelský ústav, který fungoval do roku 1914 a vychoval stovky učitelů. Při požáru jiného jeho sídla Kobylinka roku 1899 shořela velká část jeho filosoficko-mystických spisů, zbytek byl publikován posmrtně jako Nauka vesmíru. Roku 1900 se i s dcerou přestěhoval do Beaulieu-sur-Mer blízko Nice na Francouzské riviéře, kde roku 1903 zemřel. (zdroj životopisu: https://bit.ly/3fIM9MU; https://bit.ly/3cORsZj)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Žánry autora

Literatura světová Divadelní hry

Štítky z knih

Suchovo-Kobylin je 0x v oblíbených.