Alexandr Nikolajevič Saburov životopis

ruská, 1908 - 1974

Životopis

Alexandr Nikolajevič Saburov se narodil 1. srpna 1908 ve vesnici Jaruški v sarapulském újezdu vjatské gubernie. Dnes jde o součást města Iževsk. Jeho otec byl drobným rolníkem.
V letech 1931-1933 sloužil v Dělnicko-rolnické rudé armádě. V roce 1932 vstoupil do VKS(b). Po skončení základní vojenské služby pracoval v sovětech a v zemědělství.Koncem třicátých let byl naverbován do řad NKVD.
Po vpádu německých vojsk do Sovětského svazu se ocitl v týlu nepřítele a spoluorganizoval partyzánské hnutí v sumské, černigovské, orelské a brjanské oblasti. Nejdříve zorganizoval partyzánský oddíl a v březnu 1942 na jeho základě byl ustaven partyzánský svazek skládající se z několika oddílů, jemuž velel právě Saburov.
Saburov se stal členem ilegálního ÚV KS(b)U. Zaujal i funkci náčelníka Štábu pro vedení partyzánského hnutí žitomirské oblasti.
V dubnu 1943 je Saburov jmenován do hodnosti generálmajora. Jeho partyzáni bojují nadále v nepřátelském týlu a vážou na sebe množství německých sil, jež nacistům chybí na frontě.
Od roku 1944 působil ve funkci náčelníka Správy NKVD / MVD v drogobyčské a posléze záporožské oblasti. V roce 1953 byl jmenován náčelníkem Správy lokální protivzdušené obrany Ministerstva vnitra Ukrajinské SSR. V letech 1954-1957 sloužil ve funkci náčelníka Hlavní správy protivzdušné obrany Ministerstva vnitra SSSR. (zdroj životopisu: kniha)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.