Aleš Zapletal životopis

česká, 1990

Životopis

Aleš Zapletal je malíř, který zobrazuje povědomé, tajemně bezčasé prostředí. Romantický tón jím zobrazených krajin se mísí s přízračnou atmosférou oživlých věcí a míst, odkazujících k různorodým kulturním kontextům. Zapletal takto prezentuje vlastní pojetí krajiny, jako místa vytvořeného člověkem. Můžeme se ptát, jedná-li se o krajinu postapokalyptickou, nebo naopak jakýsi ráj harmonie a klidu, ve kterém lidský duch přebývá v produktech vlastní práce. Zapletal systematicky vytváří mapu imaginárního území, které není úkrytem před reálným světem, nýbrž dějištěm bajky, v níž se odrážejí nejpalčivější témata současné planetární existence.

V obrazovém cyklu Permakultura fungují artefakty i přírodní objekty jako rovnocenné prvky obrazových „ekosystémů“. Obrazy z cyklu Somaterra jsou zabydleny hedonistickými institucemi, tvarovanými z fragmentů zobrazení lidského těla. Zkreslené vzpomínky na jogínské ásany a další tělesná archetypální gesta jsou formalizovány v návrzích imaginárních monumentů. Obraz Vyhynulé druhy vedle sebe klade výstřelky modernistického designu i odvrácené stránky moderní éry, ztělesněné v siluetě vyhynulého vakovlka tasmánského.

Aleš Zapletal studoval Ateliér malířství Vasila Artamonova na FaVU VUT v Brně a Ateliér malby Jiřího Černického a Marka Meduny na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, kterou dokončil v ateliéru Jiřího Davida v roce 2016. Aktuálně dokončuje doktorandské studium v Ateliéru malířství Vladimíra Skrepla na Akademii výtvarných umění v Praze. (zdroj životopisu: https://origoo.cz/cs/authors/a...)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Aleš Zapletal - knihy

2022  %Obrazy filozofie a tělesná mysl

Žánry autora

Filozofie Umění

Štítky z knih

Zapletal je 0x v oblíbených.