Aleš Čermák životopis

česká, 1984

Životopis

Aleš Čermák (* 1984) je český umělec, zakladatel nakladatelství Ausdruck Books.

Je absolventem Akademie výtvarných umění v Praze (Ateliér intermediální tvorby II/škola Jiřího Příhody). Strávil semestrální stáž na Cooper Union School of Art v New Yorku.

Pro jeho tvorbu je klíčová práce s textem a obrazem v nejširším slova smyslu, jako s angažovaným protipólem žité skutečnosti. Autor vytváří publikace, výstavní a dramatické situace, které se zabývají globalizovanými sociopolitickými podmínkami a jejich vztahem k hybné síle jednotlivce nebo komunity. Důsledně rozpracovává hybridní formy lokálního zkoumání a exponování sociálních a politických problémů dnešního globálně propojeného světa, které je v kontextu české umělecké scény unikátní.

Své dílo představil v českém i mezinárodním kontextu, například v rámci Bienále fotografie a vizuálního umění Liege, nebo v Muzeu současného umění Taipei. Na divadelních projektech spolupracoval s pražskou MeetFactory, Studiem Alta a Experimentálním prostorem NoD. V roce 2013 a 2016 byl finalistou Ceny Jindřicha Chalupeckého. (zdroj životopisu: https://www.sjch.cz/ales-cermak/)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.