Adolf Pintíř životopis

česká, 1952

Životopis

Mons. Mgr. Adolf Pintíř (* 14. května 1952, Žihobce) je český římskokatolický kněz a od roku 2008 generální vikář českobudějovické diecéze.

Narodil se v rodině učitele jako třetí z jeho čtyř dětí. Kromě starších sester Marie a Anny má ještě mladší sestru Ivanu, která vstoupila do kongregace Milosrdných sester svatého Karla Boromejského a přijala řeholní jméno Angelika. Vystudoval střední všeobecně vzdělávací školu v Sušici, kterou ukončil maturitou v roce 1970, a Cyrilometodějskou bohosloveckou fakultu v Litoměřicích, jejíž studium přerušil absolvováním základní vojenské služby v letech 1972 až 1974. Dne 2. července 1977 přijal v Praze z rukou kardinála Tomáška kněžské svěcení.

V letech 1977 až 1982 byl farním vikářem v Sušici, poté od března do srpna 1982 administrátorem děkanství v Týně nad Vltavou a následně až do roku 1997 duchovním správcem v několika farnostech na Táborsku (Chotoviny, Hlasivo, Dražice, Pohnání a další). V letech 1979 až 1989 vydával spolu se Zdeňkem Ciklerem a Vladimírem Feldmannem samizdatový časopis Vzkříšení, od roku 1985 se podílel na seminářích pro české katechety, které byly pořádány ve východoněmeckém Erfurtu, a angažoval se také v hnutí Desetiletí duchovní obnovy národa.

Po sametové revoluci založil Diecézní katechetické středisko při biskupství českobudějovickém, začal vyučovat katechetiku na Teologické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a ve spolupráci s PhDr. Ludmilou Muchovou začal vydávat dětský katolický časopis Duha (od roku 1992). Od 15. srpna 1997 působil jako duchovní správce děkanství u katedrály sv. Mikuláše v Českých Budějovicích a od 20. listopadu 2008 byl jmenován generálním vikářem českobudějovické diecéze. Současně působí jako biskupský vikář pro školství a vedoucí Diecézního katechetického střediska při biskupství českobudějovickém a řídí vydávání měsíčníku českobudějovické diecéze Aktuality – Setkání. Od 20. září 2010 je také kanovníkem českobudějovické kapituly. (zdroj životopisu: wikipedia)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Adolf Pintíř - knihy

1995  0%Já mám děti rád

Žánry autora

Duchovní literatura Náboženství

Štítky z knih

Pintíř je 0x v oblíbených.