Adelaide Anne Procter životopis

anglická, 1825 - 1864

Životopis

Adelaide Anne Procter byla narozena 30.10.1825. Byla anglickou spisovatelkou (hlavně poezie), ale také velkým filantropem.Pomáhala nezaměstnaným ženám a bezdomovcům a psala do různých časopisů s feministickou tématikou. Nebyla nikdy vdaná. Závažně onemocněla a následně zemřela ve věku 38 let na tuberkulózu.

Už jako mladistvá měla publikováno několik básní nejdříve v časopisech Household Words a All the Year Round (spravováno Charlesem Dickensem) a později vydáno v knižní podobě. Její charitativní práce a římskokatolická víra měly velký vliv na téma a obsah jejích básní (často zaměřované na bezdomovce, chudobu a zlomené ženy).

Procter byla oblíbenkyní královny Viktorie. Její poezie měla několik vydání v 19. století. Coventry Patmore (spisovatel a kritik) jí nazval nejpopulárnější spisovatelkou poezie té doby (Po Alfredu Tennysonovi). Básně byly publikovány v USA, Něměcku, Anglii a v mnoho dalších zemích.

Ve 20. století její reputace a oblíbenost klesla a skoro žádný moderní kritik nevnímal dříve populárním básním pozornost. Těch několik málo, kteří zaregistrovali Procter, považují práce za významné, protože ukazují často potlačované emoce viktoriánských žen. (zdroj životopisu: Wikipedia)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Adelaide Anne Procter - knihy

Žánry autora

Štítky z knih

Procter je 0x v oblíbených.