Adéla Oliva životopis

česká, 1977

Životopis

Adéla Oliva (* 12. listopadu 1977 Praha) je malířka a výtvarnice, dcera herce Petra Olivy a herečky Reginy Rázlové.

V r. 1997 maturovala na Masarykově klasickém gymnáziu v Říčanech u Prahy. V letech 1999–2002 studovala na Univesité Du Mirail, arts&arts appliqués v Toulouse v ateliéru prof. M. Ferniota. Od r. 2002 vystavuje kolektivně, od r. 2008 samostatně.

Ve Francii dosáhla Adéla Oliva značného úspěchu. Její dílo je tamní výtvarnou kritikou vysoce hodnoceno. Uspořádala tam několik autorských výstav (Toulouse, Narbonne, Bordeaux). Prof. M. Ferniot na vernisáži výstavy v Toulouse mimo jiné uvedl: „Oliva je nepochybně inspirována světlem jihofrancouzského podnebí, ale její tvorba má rovněž svůj nezaměnitelný a originální podtext ve východní a židovské tradici. Obrazy se stávají okny do věčné a nekonečné duchovní říše a jejich originální rukopis spolu s odmítnutím primitivního civilizmu přináší divákovi jedinečný zážitek. Oliva se provokativně vyhýbá jakékoliv uzavřenosti tématu, významu nebo formy“.

Při pobytu ve Francii se Adéla Oliva angažovala ve více oblastech – vedla restauraci, starožitnictví, zabývala se bibliofilií a studiem jazyků (angličtina, francouzština, latina), pracovala jako korepetitorka v opeře, spolupracovala s loutkovým divadlem, podílela se na projektech Grafitti městu (2007) a Poetické Pyreneje (2008) a na divadelním projektu Marionettissio (2011). Zároveň cestovala do Egypta, Maroka, Izraele, Španělska, Portugalska, Německa, Dánska, Švédska, Anglie, Skotska, Egypta. Všude tam čerpala náměty pro své práce.

Českým příznivcům výtvarného umění se poprvé představila na samostatné výstavě třiceti svých děl, kterou upořádala Alšova jihočeská galerie na zámku v Bechyni v r. 2014. (zdroj životopisu: https://www.iumeni.cz/kalendar-akci/vystavy-vernisaze/adela-oliva-tam-kde-to-vsechno-zacina-g00393x3/)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Adéla Oliva - knihy

2014  0%Oliva: Chvíle blízkosti
2017  0%Adéla Oliva 2008–2017

Žánry autora

Biografie a memoáry Obrazové publikace Umění

Štítky z knih

Oliva je 0x v oblíbených.