Abdul Rahman Ghassemlou životopis

íránská, 1930 - 1989

Životopis

Abdul Rahman Ghassemlou (Kásemlú) se narodil v roce 1930. Jeho mládí bylo spjato s érou tzv. mahábádské republiky – kurdského státu, který v sovětské okupační zóně Íránu fungoval během roku 1946. Sám Kásemlú byl již v té době zapálen pro věc svého národa, ačkoli politicky tíhnul spíše k íránské komunistické straně Túde. Během svého pozdějšího názorového vývoje se s ní však definitivně rozešel a všechny síly věnoval Demokratické straně íránského Kurdistánu, jejíhož vedení se ujal v roce 1973. O její profilaci by více napověděl fakt, že se za ni Kásemlú několikrát zúčastnil Socialistické internacionály.
Pro našince pak jistě není bez zajímavosti, že velká část Kásemlúova života byla těsně spjata s Prahou: po svých studiích v Paříži zavítal do československé metropole v roce 1948, aby zde o čtyři roky později završil studium na Vysoké škole politických a společenských věd (pozdější Vysoké škole ekonomické). Tenkrát také uzavřel sňatek s českou dívkou, dnes paní Helenou Ghassemlou, a z jejich svazku vzešly dvě dcery. Následující léta dělil mezi politickou činnost v Kurdistánu a akademickou práci v Praze, kde na Katedře světové ekonomiky Vysoké školy ekonomické dosáhl hodnosti docenta. Jeho pobyt v normalizačním Československu byl nuceně ukončen roku 1975. Poté ho osud znovu zavál do Paříže, ale od roku 1978 až do své násilné smrti prakticky nepřetržitě působil v íránském Kurdistánu.Kásemlúova strana tehdy již jednoznačně ustálila své požadavky na stručném a jasném hesle: Demokracii pro Írán, autonomii pro Kurdistán.V roce 1988 začaly přímé rozhovory se zmocněnci Chomejního režimu. Kásemlú byl toho názoru, že skutečný politický dialog je třeba vést upřímně, bez jakékoli přetvářky a postranních úmyslů. Na výraz tohoto přesvědčení k rozhovorům nenosil žádnou zbraň. K vídeňským jednáním v červenci 1989 se dostavil i bez jakékoli osobní stráže.
Jednání nabrala nepříliš očekávaný spád: 13.července, když rozhovory probíhaly druhý den, zůstali v bytě zvoleném za místo setkání ležet Kásemlú, jeho společník Gháderí Ázar a dokonce i mediátor Rasúl. Všichni zastřeleni. (zdroj životopisu: http://kurdove.ecn.cz/)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Abdul Rahman Ghassemlou - knihy

1964  80%Kurdistán a Kurdovia

Žánry autora

Literatura naučná Historie

Štítky z knih

zeměpis cestopisy Kurdové

Ghassemlou je 0x v oblíbených.