Simulace ukončena zajímavosti

Simulace ukončena https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/396689/bmid_simulace-ukoncena-Dae-396689.png 3 4 4

Cyberpunková sci-fi z doby, kdy jsou lidé propojeni kybermozky se systémem, se mění v postapokalyp­tickou vizi světa, v němž není jisté, co je realita. V roce 2135 jsou neoddělitelnou součástí každodenního života kybermozky, vynálezy milénia, které učinily organické mozky zastaralými, když se podařilo lidskou mysl přenést do umělého orgánu a připojit každého jednotlivého uživatele ke globální informační síti. Zdálo by se, že se svět blíží dokonalému stavu. Ale nejen v malém Farlandu, kde žije mladá policistka Elizabeth, stále existuje zločinnost. A během vyšetřování zdánlivé sebevraždy dívka dokonce zjišťuje, že celý systém vůbec není tak ideální, jak hlásají reklamy, a ani ona sama není víc, než pouhé kolečko v mašinérii chytře maskovaného policejního státu. Její srážka se systémem je nevyhnutelná. Ale to, co vypadalo jako probuzení ze špatného snu, je jen uvržením do noční můry, ve kterou se proměnila izolovaná autoritativní země, když veškerý řád přes noc padnul. Bez skutečných vzpomínek se vydává do Pustiny, vetchého stínu kdysi hrdého království, aby zjistila, co je vlastně reálné.... celý text

Zajímavosti (10)

Elizabeth krátce přijme do vlastnictví oranžové páčidlo značky: "Freeman G". Jedná se o signaturní vybavení hlavního hrdiny Half-Life, Gordona Freemana. (Robinson_)


Hlavní postava během průzkumu mořské plošiny narazí na sáček plný zátek od lahví, popsaný jako: "Úspory". Jde o stejnou měnu, která se používá k obchodování ve světě Fallout. (Robinson_)


Elizabeth popisuje chuť potravinového balíčku jako: "Nechutná to jako kuře a určitě si potom nebudu olizovat prsty." odkazujíce tím na slogan restaurací s rychlým občerstvením, KFC. (Robinson_)


Během rozhovoru se Siennou pronese gynoid větu: "Sice netoužím po umělých zvířecích mazlíčcích, ale rozumím lidským pocitům." Odkazujíce tím na kultovní dílo Philipa K. Dicka, Blade Runner. (Robinson_)


Iniciály M.C. na fotografiích v domě Mooreových značí jméno Max Caulfield. (Robinson_)


*spoiler* Elizabeth, sdílící stejné příjmení s hlavní postavou seriálu Archer, v příběhu několikrát cituje jeho charaktery. Poprvé, když Elizabeth spadne do praskliny ve vozovce, pronese v duchu: "Panebože, takhle umřu! Přesně jak říkala ta stará cikánka." duplikujíc hlášku Sterlingovy kolegyně, Cheryl Tunt. Když je poprvé konfrontována s nájezdníky, pronese: "Sakra, na tohle jsem něco měla." Častou odpověď samotného Archera. (Robinson_)


Původní titul měl dvojnásobnou velikost, ale z finančních důvodů bylo nutno knihu rozdělit na dvě části. Druhá polovina, a tudíž uzavření příběhu, bude vydáno později. (Robinson_)


Inspirací pro svět, ve kterém se odehrává příběh Elizabeth Archerové, byly prvky tvorby Masamune Širó a jeho Ghost in the Shell, Deus Ex a System Shock Warrena Spectora, Fallout Tima Caina, Millerova Mad Maxe a Orwellovo 1984. V textu je ukryto i několik drobných odkazů na tato díla. (Robinson_)


Valná část textu byla vytvořena během ranní cesty do zaměstnání a odpoledním návratu domů, napsána na chytrém telefonu. (Robinson_)


Během konfrontace s vůdcem nájezdníků se jej hlavní postava zeptá, zdali mu již někdy řekla definici šílenství. Tímto odkazuje na proslulou scénu Vasse Montenegra ze hry Far Cry 3. (Robinson_)


Štítky knihy

umělá inteligence kyborgové sci-fi postapokalyptické romány

Autorovy další knížky

Robin Nasadil
česká, 1995
2017  68%Co přichází se stíny
2018  50%Simulace ukončena