Sestra spánku zajímavosti

Sestra spánku https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/257432/bmid_sestra-spanku-257432.jpg 4 22 22

Vymyslený príbeh hudobníka Jána Eliáša Aldera, ktorý sa ako dvadsaťdvaročný vzdá života, lebo prestane spať... Román Sestra spánku, ktorého rukopis 23 vydavateľstiev odmietlo, sa zaradil medzi popredné diela modernej svetovej literatúry a zahraničná kritika ho priam euforicky oslavovala. Schneider dostal za knihu niekoľko cien, o.i. Literárnu cenu salzburských organových slávností, francúzsku cenu Prix Médicis za najlepší zahraničný román. Doteraz knihu preložili do 25 jazykov, filmové spracovanie pripravil Joseph Vilsmaier.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

Schlafes Bruder , 1992


více info...

Zajímavosti (1)

K českému a slovenskému (potažmo německému) názvu:

Originál je „Schlafes Bruder“.
U českého vydání se původně také počítalo s názvem „Sestra spánku“ (protože smrt je v češtině na rozdíl od němčiny ženského, a ne mužského rodu). Jenže druhá věc je, že oním "bratrem spánku" (a tím i bratrem smrti) je zároveň i hrdina. A bylo potřeba, aby se ani jeden z těchto dvou aspektů z knihy nevytratil.
Překladatel se ve spolupráci s redaktorkou nakonec rozhodl pro „bratra“ v názvu. Verše v knize však oslovují smrt v ženském rodě: „Přijď, ó, smrti, sestro spánku, vysvoboď mě z žití pout...“ (Kdysi jsem byla na přednášce k příležitosti uvedení knihy, kde to p. Turnovský takto vysvětloval.) (Lachenauerin)