Případ otrávené bonboniéry zajímavosti

Případ otrávené bonboniéry https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25258/pripad-otravene-bonboniery-25258.jpg 4 33 8

Čokoládou lze obalit oříšek, kandované ovoce nebo fondán, jestliže se ovšem přidá jed, má kroužek detektivů-amatérů práci na několik večerů. Klasický román se znamenitě charakterizovanými postavami, lidskými vztahy i reakcemi a prostoupený navíc typickým britským humorem.

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

The Poisoned Chocolates Case , 1929


více info...

Zajímavosti (1)

V báječné knize Jednadvacet detektivů je i povídka Anthonyho Berkleye "Náhoda mstí", která se - díky své originalitě - stala předchůdcem románu Případ otrávené bonboniéry. Povídku provází zajímavá předmluva editora, ze které zde cituji:

Náhoda mstí patří ke klasickým detektivním povídkám mimo jiné také proto, že právě v ní autor vynalezl a dokonale uplatnil nový druh zápletky. Protože detektivní zápletka existuje jen ve velmi omezeném počtu typů (a autoři musí proto většinou jen vynalézat nové obměny na stará témata) a protože jen zřídka se podaří objevit typ skutečně nový, je tato povídka pečlivě zaznamenaná v každé historiografii či terorii detktivky. Zápletka je nejen nová, ale lze jí také těžko napodobit nebo jí zneužít; poznal by to na první pohled nejen odborník, nýbrž každý, kdo povídku jednou ze zájmem přečetl. Originalita námětu byla tak všeobeně uznána, že se autor ihned rozhodl rozpracovat ji ve formě románu, a tak v roce 1929 vydal Případ otrávené bonboniéry.
...
A. B. se zasloužil o popularizaci a rozvoj dobré detektivky i jinak ... právě on byl v roce 1928 iniciátorem založení "Londýnského detektivního klubu", který sdružoval elitu autorů a odborných zájemců v oblasti klasické detektivky a svými vysokými požadavky přivedl detektivní autory na myšlenku, že mohou patřit i do literatury, budou-li skutečně spisovateli. (Koka)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.

Štítky knihy

Zlatý věk anglické detektivky (1920–1939)

Autorovy další knížky

Anthony Berkeley
britská, 1893 - 1971
1966  72%Případ otrávené bonboniéry
1988  85%Za španielskou stenou
1948  63%Přelíčení a omyl
1929  100%Záhada u jeskyně milenců

Kniha Případ otrávené bonboniéry je v

Právě čtených1x
Přečtených42x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce67x
Chystám se číst7x
dalších seznamech1x