Případ otrávené bonboniéry zajímavosti

Případ otrávené bonboniéry https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/103398/pripad-otravene-bonboniery-103398.jpg 4 33 33

Detektivka anglického autora, kterou W. Somerset Maugham řadil k nejlepším. Upoutá čtenáře nejen případem obratně osnované vraždy otrávenými bonbóny, ale i nabídnutím několika řešení, z nichž každé se zdá na první pohled správné, ale možné je samozřejmě jen jedno. (www.pitaval.cz)

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Svoboda-Libertas
Originální název:

The Poisoned Chocoletes Case , 1929


více info...

Zajímavosti (1)

V báječné knize Jednadvacet detektivů je i povídka Anthonyho Berkleye "Náhoda mstí", která se - díky své originalitě - stala předchůdcem románu Případ otrávené bonboniéry. Povídku provází zajímavá předmluva editora, ze které zde cituji:

Náhoda mstí patří ke klasickým detektivním povídkám mimo jiné také proto, že právě v ní autor vynalezl a dokonale uplatnil nový druh zápletky. Protože detektivní zápletka existuje jen ve velmi omezeném počtu typů (a autoři musí proto většinou jen vynalézat nové obměny na stará témata) a protože jen zřídka se podaří objevit typ skutečně nový, je tato povídka pečlivě zaznamenaná v každé historiografii či terorii detktivky. Zápletka je nejen nová, ale lze jí také těžko napodobit nebo jí zneužít; poznal by to na první pohled nejen odborník, nýbrž každý, kdo povídku jednou ze zájmem přečetl. Originalita námětu byla tak všeobeně uznána, že se autor ihned rozhodl rozpracovat ji ve formě románu, a tak v roce 1929 vydal Případ otrávené bonboniéry.
...
A. B. se zasloužil o popularizaci a rozvoj dobré detektivky i jinak ... právě on byl v roce 1928 iniciátorem založení "Londýnského detektivního klubu", který sdružoval elitu autorů a odborných zájemců v oblasti klasické detektivky a svými vysokými požadavky přivedl detektivní autory na myšlenku, že mohou patřit i do literatury, budou-li skutečně spisovateli. (Koka)