Pán Lysé hory zajímavosti

nehodnoceno
Pán Lysé hory https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/349281/bmid_pan-lyse-hory-veg-349281.jpg 0 0 0

Pán Lysé Hory - národní pověsť. Věnování autora: Ondrášovi i Jurášovi. Sepsal Dr. Fr. Sláma. S ilustracemi akademického malíře Jos. Úprky. Edice: Slezské Kroniky, dílo první. V Opavě, roku 1891, nákladem vlastním.

Zajímavosti (3)

Román vycházel v sešitech na pokračování; ještě při práci na knize dostával Sláma z řad horlivých čtenářů stále nové a nové příspěvky k ondrášovské pověsti. A tak nakonec napsal v doslovu: „Čím více naše Kronika se šířila v lidu slezském, tím přibývalo nám látky k povídce. Lid ji doplňoval, vypravoval s námi. Proto nazvali jsme ji konečně: Národní pověst.“ Tím byl ovšem historický ráz románu ještě více narušen. Hlavní hrdina Ondráš z Janovic je silně zidealizován, stejně tak postava čarodějnice Hany. Oba tyto charaktery vytvořil Sláma nikoli podle kusých historických zpráv (postava Hanina je pravděpodobně zcela nehistorická), nýbrž podle lidové tradice, kde byly záměrnou idealizací změněny v bytosti téměř pohádkové. Není dúležité, že mnoho v tomto románovém zpracování je nehistorické, že skutečný Ondráš v ledačems se značně lišil od lidového bohatýra, jak jej shodně s lidovou tradicí zobrazil Sláma; důležité je, že Sláma charakterizoval Ondráše jako typ neohroženého bojovníka proti panské zvůli. Takového jej chtěl mít lid a tak jej také zobrazil Sláma.
[Citované z: První zobrazitel Slezska v české próze; Jiří Kristýnek 1967, D 14; sborník Scientiae Litterarum] (NathalieVerdun)


Sláma znal zájem lidu o minulost kraje a o historické postavy, které ztělesňují jeho tužby po sociální spravedlnosti i nenávist k pánům, znal nejslavnější a nejoblíbenější lidové tradice. Proto hned v prvním svém díle z minulosti Slezska sáhl po tradici slezského lidu nejdražší a zpracoval pověst o slezském zbojníkovi a lidovém bohatýru Ondrášovi z Janovic. Tak vznikl román Pán Lysé hory, jímž r. 1890 zahájil Sláma první ročník knižnice Slezská kronika. Základní historické pásmo, které získal z materiálů soudních spisů těšínských a hukvaldských, zdařile doplnil lidovými pověstmi a zkazkami a vytvořil tak děj vskutku poutavý a rušný. (NathalieVerdun)


Pán Lysé hory. Národní pověsť o Ondrášovi i Jurášovi. Sepsal Dr. Fr. Sláma. Se 2 illustr. akad. malíře Jos. Úprky. Opava 1891, Stratil. Slezské kroniky dílo I. - 2. vyd. Olomouc 1922, Promberger. Kromě toho vydal Sláma v Moravsko-slezské kronice (tak se nazývala Slezská kronika od roku 1903, kdy její vydávání převzal R. Promberger v Olomouci) Veselé kousky Ondráše z Janovic (Olomouc 1903, Promberger, Moravsko-slezská kronika XII/41) a ve švabachovém vydání Malé slezské kroniky Weselé kousky Ondrásse z Janowic a wsselijaké jeho figle (Malá kronika, příloha k sešitům Slezské kroniky, sv. 5). (NathalieVerdun)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.