Matka zajímavosti

Matka
https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/378707/mid_matka-Gdv-378707.png 3 47 47

Děj dramatu čerpá z této temné doby: Prostá a negramotná žena jen nejasně chápe revoluční myšlenky. Sobecké mateřství však pomalu ustupuje bojovému zanícení, do něhož se mísí mateřská hrdost nad tím, že její syn, revolucionář vede dělnické zástupy, matka se stává oddanou a obětavou členkou illegální skupiny. Příběh "Matky" končí tak, jak za tehdejších podmínek skončit musil - rozbitím revoluční organisace a odsouzením jejích příslušníků. Ale kniha je prostoupena silným a neochvějným optimismem ve vítězství proletariátu.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Mať , 1906


více info...

Zajímavosti (2)

Na motivy knihy byly natočeny stejnojmenné filmy: jeden v roce 1926, režie Vsevolod Pudovkin; další v roce 1955, režie Mark Donskoj; následující v roce 1989, režie Gleb Panfilov. (D.-e.-e.-)


Román se stal (a patrně tak byl i míněn) učebnicí revoluce. Již 3. srpna 1907 proto podal petrohradský tiskový komitét na Gorkého trestní oznámení pro rozšiřování díla, které nabádá k těžkým zločinům, vzbuzuje v pracujících nenávist k majetným třídám obyvatelstva, podněcuje ke vzpouře, k buřičským činům a rouhání. (D.-e.-e.-)