Kouzelné dobrodružství zajímavosti

Kouzelné dobrodružství https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/383294/bmid_kouzelne-dobrodruzstvi-wYb-383294.jpg 4 83 19

Mládí je jiný světadíl a jiná je i kniha, kterou si vysnil dvacetiletý autor. Jeho intuitivní, vytušený román o ztrátě nevinnosti, hledání ztraceného ráje a útěku před štěstím se vymyká žánrům. Je to romantický příběh pramenící ve fantazii, dokonce možná pohádka s realistickými prvky… Čtenáře fascinuje právě díky svému podivně hybridnímu charakteru. Je to kniha, pod jejímž vlivem vznikl Fitzgeraldův Velký Gatsby. Děj tohoto románu zasahuje do malého města v srdci Francie a do Paříže, ale celý příběh bližšímu určení v místě a času odolává. Je všude a nikde, přichází odnikud a vede nikam. Bez ohledu na to, jak jasně, přesně a určitě vidíme skutečnost, uvědomíme si později, že to, co jsme měli před očima, byla pouhá ozvěna představ, které už dlouho sníme. Je to také kniha o stmívání. Kdykoli je zde radostná nálada, cítíme zároveň, že dějiště brzy zahalí temnota. Ale co je zvláštní – než dočteme do konce, zapomněli jsme už, jak tvrdými a krutými místy jsme ve vyprávění prošli a jak temné pasáže v něm jsou. Sal Paradise, hrdina Kerouacova románu Na cestě, si na tři roky trvající cestu po Americe vzal jedinou knihu, právě tuhle. Ukradl ji v Hollywoodu u knižního stánku a v autobuse do St. Louis ji bere do ruky.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Leda
Originální název:

Le grand Meaulnes , 1913


více info...

Zajímavosti (2)

22. září 1914 padl Alain-Fournier (vlastním jménem Henri Fournier) na frontě první světové války, nedaleko Verdunu. Bylo mu 27 let. Nejsou známy okolnosti, za nichž zemřel, jeho tělo nebylo nikdy nalezeno.
Zůstal po něm jen jediný román, na němž pracoval téměř desetiletí, od svého osmnáctého roku.
Tento román (v originále se jmenuje Velký Meaulnes, jinak známý jako Kouzelné dobrodružství) se stal naráz slavným.
A, což se stává málokdy, patří i dnes k nejoblíbenějším svazkům v knihovnách mladých lidí na celém světě. (Luccy78)


O Kouzelném dobrodružství i o jeho autorovi se mnoho psalo a píše, vyšlo několik obsáhlých studií a monografií.
Jejich pisatelé se zabývají velmi podrobně zjišťováním společných rysů mezi dílem a spisovatelovým životem. A je skutečně co srovnávat.
Vřdyť La Ferté d´Angillon, rodiště Meaulnesovo, je vlastně malé francouzské městečko La Chapelle d´Angillon, kde se roku 1886 Henri Fournier narodil.
A Sainte-Agathe není nic jiného než Epineuil-le-Fleuriel, kam se s pětiletým Henrim přestěhovali jeho rodiče, oba učitelé.
Tak je možno pokračovat dál a dál, až k analýze autorovy povahy, jejíž rozdílné rysy vyjádřil v románě třemi hlavními hrdiny - Augustinem Meaulnesem, Františkem Seurelem a Franzem de Galais. I Yvonna de Galais je skutečná - osmnáctiletý Henri ji potkal jednou v Paříži a od té doby na ní nepřestává myslet, stává se idealizovanou družkou jeho snů, jeho Beatricí. (Luccy78)


Štítky knihy

přátelství zfilmováno 20. století Francie francouzská literatura první láska

Autorovy další knížky

Alain-Fournier (p)
francouzská, 1886 - 1914
2018  76%Kouzelné dobrodružství
1946  0%Portrét