Každý umírá sám zajímavosti

Každý umírá sám https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/125029/bmid_kazdy-umira-sam-TPw-125029.jpg 5 140 39

Manželé středního věku se ve válečném Berlíně odvážně pustili do beznadějného odboje proti nacistům a v roce 1943 byli popraveni. Hans Fallada se o jejich osudu dozvěděl po válce ze spisu gestapa a na základě skutečných událostí napsal na podzim roku 1946 za necelé čtyři týdny svůj poslední román. Vytvořil tak jedinečné panorama života „obyčejných“ lidí z Berlína v období nacismu. Dojímavé zobrazení odboje prostých lidí se stalo víc jak šedesát let po svém vzniku bestsellerem v mezinárodním měřítku. V tomto vydání vychází román poprvé v nezkráceném originálním znění. Kniha vyšla už v roce 1954 pod názvem I ve smrti sami.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Jeder stirbt für sich allein , 1954


více info...

Zajímavosti (3)

Dle knihy se připravuje film Alone in the Berlin. V hlavních rolích se představí: Emma Thompson, Brendan Gleeson, Daniel Brühl... (meluzena)


Kniha se dočkala v roce 2004 filmového zpracování. Pod taktovkou Dušana Kleina hráli v třídílné adaptaci např.: Alois Švehlík, Jana Hlaváčová, Miroslav Donutil, Miroslav Táborský, Zdenka Procházková, Pavel Kříž, Veronika Jeníková, Saša Rašilov nejml., Michaela Maurerová, Jiří Dvořák, Tomáš Valík, Boris Rösner, Bohumil Klepl, Luděk Munzar, Václav Knop, Simona Stašová, Stanislav Zindulka, Jitka Sedláčková, Oldřich Vlach, Jana Altmannová aj. (milamarus)


Podle románu vznik třídílný televizní film "I ve smrti sami". V hlavních rolích manželů Quangelových - Jana Hlaváčová a Alois Švehlík. (Chemiczka)