Benátky: Literární toulky městem umělců, hudby a karnevalu zajímavosti

Benátky: Literární toulky městem umělců, hudby a karnevalu https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/61169/benatky-literarni-toulky-mestem-umelcu-hudby-a-karnevalu-61169.jpg 4 12 2

Romantická scenérie Benátek a ohňostroj zábavy a dobrodružství po staletí přitahovaly umělce všech oborů, milence i dobrodruhy všeho druhu. Největší malíři, sochaři, hudebníci, zpěváci, divadelníci, spisovatelé a filmaři zde hledali uplatnění i inspiraci. V divadelním světě Benátek zažívali úspěch, štěstí i tragédie. Těmto viditelným i neviditelným stopám historie se věnuje další z literárních průvodců Václava Fialy. Vedle slavných Benátčanů, jako byli Tizian, Tintoretto, Claudio Monteverdi, Antonio Vivaldi či Giacomo Casanova, se tu setkáme s neméně zajímavými návštěvníky, s lordem Byronem, George Sandovou, Alfredem de Musset, Richardem Wagnerem, Rainerem Mariou Rilkem, Ernestem Hemingwayem, ale i s Čechy Karlem Čapkem, Janem Zrzavým, Janem Werichem a dalšími.... celý text

Zajímavosti (1)

Benátky vznikly roku 421. Nebo ne?
ČRo Plus, Historie Plus - 20.3.2021

Účinkují: historičky Eva Doležalová a Marie Buňatové z Historického ústavu AV ČR, Roman Zavoral z Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy.
Připravila: Milena Štráfeldová.

"... Raný středověk, ve kterém Benátky vznikly, je dobou přibližnosti. Historici se mohou opřít jen o pár dat. Víme, kdy zemřeli slavní panovníci. Kdy došlo k bitvám, které změnily podobu tehdejší Evropy. Nebo kdy se konaly velké církevní koncily.

Vše ostatní se ztrácí ve zmatcích stěhování národů, vpádu barbarů do antické civilizace, plenění, vraždění a zániku vyspělé starořímské kultury. Přesto je tu jedno datum, které známe zcela přesně: den založení Benátek!
„Benátští dějepisci tvrdili, že město založil v poledne dne 25. března 421 chudý rybář Giovanni Bono neboli Jan Dobrý. Tato teorie má své výhody: právě na toto období připadá jarní rovnodennost, svátek Zvěstování Panny Marie a údajně i založení Říma. Tato trojnásobná shoda zní příliš pěkně, než aby to byla pravda,“ uvádí však ve své proslulé knize Benátky britský spisovatel Peter Ackroyd.
Podle Evy Doležalové z Historického ústavu Akademie věd ČR je tato pověst stejně blízká historické pravdě, jako legenda o Libušině proroctví o založení Prahy. Skutečný počátek Benátek je tak třeba hledat později, až v 6. a 7. století.

Tehdy z původní osady v bažinaté Laguně postupně rostlo bohaté a sebevědomé město v čele s dóžetem. Ten první byl zvolen v roce 697. Po něm jich následovalo dalších 120. Samostatná Benátská republika, La Serenissima Repubblica di Venezia, přitom dlouho zůstávala pod silným vlivem Byzance. ..."
https://plus.rozhlas.cz/benatky-vznikly-roku-421-nebo-ne-8449725 (siena)


Štítky knihy

umění hudba Itálie Benátky historie měst, obcí a regionů

Autorovy další knížky

Václav Fiala
česká, 1942
2002  89%Umělecká Paříž
2011  88%Benátky: Literární toulky městem umělců, hudby a karnevalu
2015  80%Umělecký Řím
2017  100%Umělecká Vídeň
1994  80%V Indii jen tak