Anne zajímavosti

Anne https://www.databazeknih.cz/img/books/98_/98163/anne-98163.jpg 2 4 1

Celá kniha se skládá z fragmentů. Jen v náznacích se dozvídáme o Annině narození, o jejím setkání se školou a první láskou, o přípravách na biřmování a o jejím životě vůbec. Kdo vlastně Anně je, zůstává nejasné. Je to především pacient, s kterým se čtenář setkává tváří v tvář, a ta tvář je čím dál tím zřetelnější, jak se nemoc vyvíjí.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Ivo Železný
Originální název:

Anne , 2000


více info...

Zajímavosti (2)

Paal-Helge Haugen ve svém jediném doslovu k Anne, a to ve školním vydání z roku 1971, píše: ,,V této knize jsem si přál, aby čtenář hrál roli, která je stejně důležitá jako spisovatelova. Zlomky, ze kterých je sestavena tato kniha, tu leží jako stavební kameny, které se mohou na sebe skládat různým způsobem. Možná, že někteří čtenáři se budou v takovéto situaci cítit nejistí, ale já si myslím, že právě to je plodné setkání s literaturou. Právě tehdy se můžeme sžít s literaturou. Než se můžeme stát spoluautory, musíme být nejistí a neklidní." (milamarus)


Román Anne vzbudil veliký ohlas. Oslavovali jej téměř všichni kritikové. Dostal cenu Norské kulturní rady a byl zdramatizován pro rozhlas. Byla to kniha, která stvořila historii. Byl to první norský román, ve kterém bylo použito dokumentární látky. V pozdějších letech přišlo na knižní trh takových románů více. (milamarus)