Zklamání

recenze

Půlnoční knihovna (2022) 2 z 5 / Keta97
Půlnoční knihovna

Kniha napsaná psychopatem pro psychopaty.
Nejprve jsem se na knihu nesmírně těšila, protože vypadala zajímavě a "hluboce", a začátek se mi i líbil, měl spád a elán, hrdinčina deprese mi přišla natolik živá, že jsem se bála, aby mi neobnovila moji vlastní depresi...
Ale pak přišla samotná knihovna. Přiznám se, že jsem v polovině, knihu jsem nedočetla, protože už to utrpení asi nevydržím. Nesnáším, když se v knihách postavy dostávají do sociálně trapných situací (tahle kniha mi mimo jiné živě připomněla, proč už od dětství vášnivě nenávidím a odmítám přečíst příběh o Luise a Lotce) a zde se příběh prakticky z ničeho jiného neskládá!
Hrdinka nemá žádné vzpomínky z daného života, takže se nemůže v životě zabydlet, ani kdyby chtěla! Takže smyslem knihovny se zdá být ve skutečnosti emoční manipulace, aby skrze pocity trapnosti a nemístnosti donutila Noru se každého života vzdát!
Ale to bych ještě skousla: horší je, že je nám jasně řečeno, že Nory z daných paralelních životů jsou pak nuceny opět navázat a žít dál s tím, co tahle hloupá Nora právě udělala! Jak mám klidně číst a netrápit se tím, že sleduju, jak takhle Nora ničí všem ostatním Norám jejich životy?! Jak mám ignorovat, že Noře s hospodou způsobila hádku s manželem, Noru v Austrálii připravila o práci, Noru olympioničku ztrapnila na přednášce?! Sama Nora často lidem v daném životě řekne, že "brzo zmizí", nebo něco podobného, ale to její alternativní já, které do toho vesmíru patří, nikam zmizet nemůže, to bude muset ustát tíhu toho příšerného trapasu, který právě vytvořila svým nesmyslným blábolením!
Nevím, jestli jsem přecitlivělá, nebo jestli je autor psychopat. Možná nad tím "moc přemýšlím", nebo nad tím naopak on nepřemýšlí dostatečně! Ale tyhle problémy by šlo jednoduše vyřešit - stačilo by říct, že životy jsou jenom jako, aby si je mohla vyzkoušet, nebo třeba Noře dát všechny potřebné vzpomínky, umožnit jí, aby si o daném životě přečetla tu knihu, než ho začne skutečně žít, atd.
Čekala jsem různé věci, byla jsem připravená, že to bude tuctové, trapné, povrchní, hloupé... ale že mi tahle kniha takovýmhle způsobem rozjitří moji sociální fobii, to mě opravdu nenapadlo.

Komentáře (0)

Přidat komentář