Zklamání

recenze

Dítě z Osvětimi (2022) 3 z 5 / bradovav
Dítě z Osvětimi

Obálka: 4*
Hlavní postava: 5*
Děj: 3,5*

Čtení knih s tématikou holocaustu, koncentračních táborů a hrůz, které prováděli nacisté není pro každého. Někdo tyto knihy miluje z pohledu silných příběhů, které vyprávějí. Jiní je nesnášejí pro hrůzy, které ukrývají. Nikdy to není lehké čtení a vždy ve čtenáři zůstávají dojmy i delší dobu po přečtení.

Já patřím mezi první skupinu. Knihy s touto tématikou mám ráda a vyhledávám je. Jsem ráda, že existují, že zachycují všechny hrůzy a nenechají lidstvo na ně zapomenout. Vždy mě pro čtení pohltí a nutí mě číst dál a dál.

Bohužel tato kniha mě zaujala až od poloviny. První polovina mě neoslovila. Naopak a je to hrozné u této tvorby říct, mě nudila. Myslím si, že je to zejména častými útěky do minulosti. Čtenář, který tuto tématiku vyhledává zná hodně příběhů. Po knize sáhne, aby se dozvěděl o osudu někoho dalšího, kdo si tím vším prošel. Tato kniha ale spíš než prostředí koncentračních táborů líčí příběh mladé ženy a její velké lásky ke svému partnerovi. Prostředí koncentračních táborů jakoby pouze vytvářelo pozadí příběhu.

Nejsou zde servírovány drsné situace, jako je toho obvykle zvykem. Až v druhé polovině knihy se začnou události dít s větším napětím a přiznám se, že příběh mě opravdu oslovil az ve chvíli, kdy hlavní hrdinka otěhotní.

Závěr knihy jsem předpokládala a byl pro mě celkem čitelný.

Určitě nechci tuto tématiku zlehčovat. Jen si myslím (dle závěru od autorky), že pravdivé skutečnosti byli upozaděny ve prospěch fantazie autorky, která je spojila dohromady a hluchá místa vyplnila tradiční romantikou.

Mě celkové hodnocení: 3,75* z 5*


Dítě z Osvětimi Dítě z Osvětimi Lily Graham

Narodila jsem se do světa, který mi chtěl upřít právo na život. Těmito slovy začíná historický román spisovatelky Lily Grahamové zasazený do nemilosrdného světa koncentračního tábora v Osvětimi. Jeho hlavní hrdinka, Eva Adamiov... více


Komentáře (0)

Přidat komentář