Za romantikou na slunnou Krétu

recenze

S kapkou medu (2023) 4 z 5 / zuzi.kovar
S kapkou medu

Knihy Heleny Žákové jsem si velmi oblíbila – díky skvělé kombinaci humoru, řeckého prostředí a romantiky. Ani v nové knize žádná z těchto hlavních přísad nechybí. Seznamujeme se se ztřeštěnou, zpupnou Eleni, která se potácí někde na pomezí dětství a dospělosti. Její zbraní proti nepřátelskému světu není jen její osobitý humor, nýbrž také schopnost lhát.

Eleni se ocitne na Krétě, kde prochází jednotlivá místa. Prakticky s ní prolítneme nejznámějšími krétskými památkami. Městy, která můžeme znát především jako vyhlášené dovolenkové destinace. Chania, Rethymno, Heraklion a Malia. Zastavíme se i v menších městečkách, na pláži Matala, v pohoří Dikti a pouť zakončíme na Santorini. Míst je mnoho, bohužel rozsah knihy úplně neumožňuje nacítit se do atmosféry Kréty, myšlení zdejších lidí. Chybí mi tam přesné vystižení atmosféry ostrova, které jsme našli v prvotině Kdo zastaví déšť. Pokud jste na Krétě ale byli, jistě vytáhněte fotoalbum a procházejte známá místa spolu s hrdinkou.

Eleni možná fandit nebudete, nepředstavuje zrovna dvakrát sympatickou slečnu. Fandit však budete Tonymu, námořníkovi sloužícímu v Souda Bay. Je vysoký, udatný, dokonalý gentleman připravený vždy a všude zachránit dámu v nesnázích. Med v názvu knihy se neodkazuje jen na povahu vztahu Tonyho a Eleni, nýbrž na slavný artefakt z Malie: dvou zlatých včelek nesoucích kapku medu. Včelky se dají obdivovat v heraklionském archeologickém museu.

Ačkoli je kniha především romantikou pro ženy, najít v ní můžeme mnohé další: inspiraci pro výlety, něco z historie země. Není nadto dostat romantický příběh s přesahem. Trochu mi zklamal závěr – nikde jsem nenašla upozornění, že se snad jedná o první díl. Kniha působí nedokončeně, závěr totiž chybí. Jako by ji vprostřed autorka ustřihla, aby už už bylo něco dalšího vydáno. Kdo zastaví déšť i Saudade byly naprosto fenomenální knihy, na něž bohužel S kapkou medu nedosahuje, i když se i tak jedná o skvělou záležitost. Nechápu, proč není o autorce slyšet, její knihy se tolik nečtou, když jsou tak skvělé?


S kapkou medu S kapkou medu Helena Žáková

Tajemný příběh vojáka a ztracené dívenky, který měl zůstat neobjasněný. Nešťastnou náhodou na něj naráží dvacetiletá Eleni, Češka s řeckými kořeny, která si ráda přibarvuje skutečnost. Svou nevinnou lží si úplně převrátí život nar... více


Komentáře (0)

Přidat komentář