Varhaník z mrtvé vesnice

recenze

Varhaník z mrtvé vesnice (2023) 5 z 5 / EvikU.
Varhaník z mrtvé vesnice

Takovéto knihy jsou národním pokladem české republiky. Z příběhu je mi těžko. Co všechno se dělo za komunistů. 50 a 60 léta jsou snad opravdu ještě horší než válkatam alespoň měli lidé naději, že jednou skončí

Příběh se odehrává na Karvinsku, těžký život horníků, vesnici postupně vystěhovávají kvůli těžbě uhlí. Jelikož v podzemí těží, ve vesnici nad zemí to ničí domy. Lidé se musí nuceně stěhovat že svého rodného domu z vesnice na velká sídliště v Karviné. 

Theodora jedna velká hádka se sousedem a následným neštěstím s následkem smrti dostává do vězení. Ve vězení přežívá jen díky dalším řeholníkům a kněžím, kteří jsou ve Valdicích jako političtí vězni. Po návratu si hledá cestu mezi lidi a obnovuje vztah k manželce Lidce a synovi Adamovi. Že to není nic lehkého nemusím ani zmiňovat.

Radost mu přináší seznámení s 12 ti letým chlapcem Mirkem, který chodí na procházky do lesa. Je velmi hudebně nadaný a Theodor tak znovu učí někoho hrát. Miluje hudbu, byl učitelem, po vězení nastoupil do šachty. 

Obyčejný život lidí v těžké době je krásně napsaný. Kniha mi nešla odložit. Musela jsem vědět, co s nimi všemi bude. Přesvědčovací metody komunistické strany jsou opravdu tíživé. Jsem ráda, že se takové knihy píšou a ještě lepší bude, když se budou hojně číst. Já moc děkuji a doporučuji. 


Varhaník z mrtvé vesnice Varhaník z mrtvé vesnice Danuta Chlupová

Emotivní román z Karvinska 50. a 60. let. Od autorky bestselleru Jizva. Teodor je zapálený vesnický učitel, který hrává v kostele na varhany. Padesátá léta v Československu ovšem nejsou dobou varhan a kostelů, a Teodor se tak ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář