TRÝZEŇ A TOUHA

recenze

Trýzeň a touha (2023) 4 z 5 / Knižní střípky
Trýzeň a touha

53/2024
TRÝZEŇ A TOUHA
Nakl. ARGO
Rok vydání 2023
328 stran
4,5*/5


TRÝZEŇ A TOUHA je příběhem Marthy, která se již od dob dospívání potýká s velkými výkyvy nálad, propady do depresivních stavů, mnohdy nedokáže ovládat své emoce a bývá zlá na své nejbližší.

Příběh však není jenom o ní, ale autorka se rozhodla vzít to pěkně hezky zeširoka a představit čtenáři celou Marthinu rodinu. A bylo to dobře, protože tato rodina byla všechno jiné jen ne obyčejná a nudná.

Máme tedy možnost sledovat rodiče naší hrdinky, kdy matka je sochařka, otec poněkud nedoceněný básník, jejich vztah je rovněž poznamenaný spoustou výkyvů a dalších problémů, hlavně ze strany matky. Naštěstí má Martha skvělou mladší sestru Ingrid, bez níž by jí bylo na světě mnohem hůře...

A máme zde samozřejmě ještě další opět celkem originální rodinné příslušníky, rodinka jak víno. Musím se přiznat, že ze začátku jsem si říkala, to je zase dysfunkční rodina, ale postupem času jsem si čím dál tím více uvědomovala, že i když jsou excentričtí a zvláštní, když je nejhůř, pomohou si, sice možná opět poněkud originálními způsoby, ale ta rodinná pospolitost tam je, což je to nejdůležitější. Přirostli mi k srdci.

Svůj prostor zde dostalo i manželství Marthy a Patricka, což nám přineslo zase jiný úhel pohledu na život s člověkem, který má určité psychické problémy.

Zajímavé bylo, že autorka se rozhodla až do samého konce nesdělit čtenářům, jakou přesně diagnózu naše hlavní hrdinka má, mohli jsme se domýšlet, ale jistotu nemáme...

Kniha je čtivá, vůbec se mi nechtělo ji odkládat a byť zpracovává velice závažná témata, je psána s lehkostí a nadhledem. Máte-li rádi příběhy s vážnou notou, u kterých však neupadnete do pocitů zmaru, místy se dokonce i pousmějete, chcete-li trochu nahlédnout pod pokličku života s psychickou nemocí, TRÝZEŇ A TOUHU rozhodně doporučuji.
( DUBEN 2024)

Komentáře (0)

Přidat komentář