Tenkrát v Africe

recenze

Až bude volit divá zvěř (2004) 5 z 5 / RadicalDurian
Až bude volit divá zvěř

Velmi bizarní kombinace literatury faktu a humoristického vyprávění o celé řadě afrických diktátorů a jejich často šílených, ale bohužel reálných skutcích.
V našich končinách je to až trestuhodně nedoceněná kniha. Dlouho se mi ani nedařilo knihu sehnat, a není divu. Tahle světová klasika u nás kdysi vyšla nepochopitelně v nákladu rovných 500 kusů. Digitální česká verze neexistuje. natož audiokniha. Docela smutné.
Je to vtipný zdroj informací o konci afrického kolonialismu a nástupu všech těch nechvalně známých diktátorů. Prostor je tu věnovám i nehezkým poměrům v koloniích a obecně špatnému zacházení s domorodci.

Formou rituálního očistného vyprávění se dozvíme o jeho životě za kolonialismu, cestě k moci a následných skutcích jednoho nového diktátora v Togu. Jelikož onen nováček neví jak na to být mocným a uznávaným diktátorem navštěvuje postupně celou řadu služebně starších diktátorů aby se poučil od mistrů, nasál moudrost starších. Díky tomu se postupně dozvíme spoustu bizarních historek i faktů o celé řadě doktátorů 20. století. Krátká, ale vtipná a fakty nabitá knížka. Většina jmen diktátorů a politiků je tu nahrazena pseudonymy, naštěstí překladatel v předmluvě zmiňuje většinu reálných jmen.

Kniha na pobavení, poučení i zamyšlení. Když člověk čte o poměrech, které ještě na počátku 20. století vládly nejen ve francouzských koloniích už se ani nemůže divit, že se afričtí domorodci naučili od svých pánů hlavně to nejhorší.

Komentáře (0)

Přidat komentář