Tak jde čas s Poldou...

recenze

Polda a jeho umění (2023) 5 z 5 / davidyYej
Polda a jeho umění

Na úvod bych řekl, že prvních pár stránek vezme za srdce zaryté fanoušky a příjemně uvede neznalé do světa umění Poldy.

Kniha především pojednává o vzniku designu a celkového vizualu postavy Pankráce a světa ve kterém se postava ocitá v každém díle. Kniha je obohacena úryvky ze zákulisí vývoje, ale především se orientuje na vizuální stránku. Velmi mě potěšila vsuvka ke každému dílu "Jak by dnes vypadal Pankrác podle původních autorů v každém díle".

Osobně nejsem náročný čtenář a bohužel není pro mě snadné něco číst vzhledem k mým zdravotním problémům, každopádně kniha se mi příjemně četla a dokonce i velmi plynule. Oceňuji především snahu zachovaní humoru ve stylu Poldy.

Obsahově je kniha doopravdy bohatá na kresby, skicy a designy, které jak autor uvádí restauroval a velmi povedeně z mého pohledu. Tím, že jsem herní fanoušek série Poldy, tak pocit "Znova bych si to zahrál" se dostavil po několika stránkách. Až kupodivu i když přes neúspěch pátého dílu herní série mě kapitola o Poldovy 5, nadchla. Zákulisní informace z vývoje, skicy a návrhy vlastně jak Pankrác měl vypadat, jaké bylo zasazení a celkově "coby kdyby" bylo fakt potěšující a díky tomu koukám na pátý díl teď úplně jinak.

Kniha je slušně strukturovaná, dává hlavu a patu. Upřímně jsem umělecký buran, ale tahle knížka mi celkem dala příjemný náhled do světa umělců, vysvětlilo mi polopaticky některý pojmy a taktéž jsem zjistil kdo vlastně ten Kopic je...

V celé knize jsem našel jen jednu grafickou neduhu, ale z mého pohledu se to dá pochopit vzhledem k rozsáhlosti knihy.

Verdikt? Kdo má rád Poldu, určitě by si to měl přečíst. Bude ho mít rád ještě víc. Kdo nezná Poldu, hezky ho to uvede a nabudí v něm chuť si to zahrát. Takže za mě solidní počin.


Polda a jeho umění Polda a jeho umění Štěpán Drašťák

Polda a jeho umění je vypravný art book ilustrující 25 let vývoje české kultovní adventurní herní série Polda, spolu s předmluvou od Luďka Soboty. Od školních skic SleepTeamu až po mistrovské airbrushe Karla Kopice. Prolistuj si s... více


Komentáře (0)

Přidat komentář