Tajné služby v SSSR (1917 až 1991)

recenze

Věrní soudruzi, nelítostní kati - KGB a sovětské tajné služby 1917-1991 (2008) 3 z 5 / xulij01
Věrní soudruzi, nelítostní kati - KGB a sovětské tajné služby 1917-1991

Knížka se zabývá tajnými službami v SSSR rozmezí let 1917 až 1991. Najdeme zde informace o počátcích tajných služeb, jejích zakladatelích a osobnostech, které je v průběhu let nejvíce ovlivnily, nejvýznamnějších akcích i zločinech, které napáchaly. Napsané je to vcelku čtivě, informací v knížce taktéž není obsaženo málo, vše je doplněné množstvím fotografií. Rámcově si určitě čtenář udělá představu o historii tajných služeb v SSSR.

Některá tvrzení mi přišla ale poměrně problematická, třeba v kapitole Velká čistka autor tvrdí:

"Někteří historici označují za zabijáky Stalina a NKVD, sovětské občany však v podstatě zabíjel režim. Ani Stalin, ani šéfové NKVD nemohli rozkázat soudcům, aby odsuzovali lidi k smrti za jejich názory."

Dále například tvrdí, že Stalin očekával napadení SSSR Německem a snažil se proti tomu maximálně připravit. Ale tajné služby Německa byly natolik schopné, že se jim podařilo zmást nepřítele ohledně místa a doby napadení. Co jsem četl ve více knihách, tak Stalin zcela ignoroval signály, že k napadení dojde a žádná zásadní opatření neudělal (až velmi pozdě, když do napadení zbývalo pár dní a už to šlo těžko zachránit).

Katyňský masakr připisuje Německu. Ale uznává, že Sověti vydali polské důstojníky Německu s vědomím toho, že je zastřelí. Z dostupných zdrojů je ovšem potvrzeno, že za masakrem stálo SSSR a inicioval ho Berija (považoval je za nepřátelské vůči SSSR, takže museli zemřít).

Hodně zvláštně taktéž působí obhajoba Beriji, kdy ho líčí jako velmi zásadového, schopného a pracovitého muže na jehož slovo je spolehnutí. O tom, že byl (všeho)schopný a pracovitý není třeba pochybovat, ale málokdo spáchal tolik zločinů jako on. V podání tohoto autora byl očerněn primárně Chruščovem v boji o moc a tato propaganda je akorát opakována.

Takže chce ty informace v knize obsažené brát trošku s rezervou, je jasné, že každý autor vypíchne to, co je dle něj důležité, ale tady mám trošku pocit, že není k tajným službám (a lidem, kteří za jejich činnost odpovídali) v SSSR příliš kritický.

Komentáře (0)

Přidat komentář