"Svítící děti"

recenze

Svítící děti (2021) 3 z 5 / actavis
Svítící děti

"Svítící děti" je kniha, kterou napsal dětský klinický psycholog Dr. Nicholas Kardaras a která se zabývá problematikou vlivu digitální technologie na děti a mládež. Kardaras se ve své knize snaží upozornit na potenciální nebezpečí přílišného a nekontrolovaného používání digitálních zařízení a internetu dětmi.

Jedním z hlavních přínosů této knihy je skutečnost, že autor je odborníkem v oblasti klinické psychologie a má dlouholeté zkušenosti s prací s dětmi. Kardaras využívá svého odborného know-how a přináší důkladnou analýzu a vysvětlení negativních dopadů digitální technologie na rozvoj dětí. V knize se zaměřuje na různé aspekty, jako jsou problémy se spánkem, poruchy pozornosti, snížení sociálních dovedností a závislost na technologiích.

Autor ve své knize uvádí vědecké studie a výzkumy, které podporují jeho tvrzení o negativním vlivu digitálních zařízení na dětský vývoj. Zároveň se snaží poskytnout čtenářům praktické rady a strategie, jak snížit negativní dopady digitální technologie na děti. Kardaras klade důraz na důležitost rodičovské kontroly, vytváření zdravých návyků a omezování času stráveného před obrazovkou.

Jedním z mála negativních bodů knihy je, že se v některých pasážích může zdát poněkud příliš moralizující a alarmistická. Autor se často opakuje a zdůrazňuje negativní důsledky digitální technologie bez dostatečného zdůvodnění nebo rovnováhy s pozitivními stránkami moderního světa.

Je důležité mít na paměti, že digitální technologie mají také mnoho pozitivních dopadů na děti. Můžeme zmínit například přístup k obrovskému množství informací a vzdělávacích zdrojů, které mohou přispět k rozvoji znalostí a dovedností. Navíc existuje mnoho inovativních a interaktivních aplikací a her, které podporují kreativitu, učení a spolupráci mezi dětmi. Tyto aspekty nejsou v knize dostatečně reflektovány.

Dalším aspektem, který by stál za zvážení, je rychlý technologický pokrok, kterým děti a mládež v současné době procházejí. Většina dětí a teenagerů vyrostla v digitálním prostředí a je pro ně přirozené používat technologii jako součást každodenního života. Kritické hodnocení digitálního světa by mělo zohledňovat i jejich potřeby, dovednosti a možnosti, které jim technologie nabízejí.

Celkově lze knihu "Svítící děti" hodnotit jako provokativní a důležitý příspěvek k diskusi o digitální technologii a dětech. Autor upozorňuje na některé opravdové obavy a poskytuje užitečné rady pro rodiče a vychovatele. Nicméně je důležité vyvážit tuto perspektivu s pozitivními stránkami digitálního světa a zvážit individualitu každého dítěte. Rodiče a odborníci by měli mít možnost získat komplexní pohled na tuto problematiku, aby mohli dětem poskytnout správnou podporu a výchovu v digitální éře.

Děkuji nakladatelství ZONER Press za možnost seznámit se s touto knihou a poskytnutí výtisku k recenzi.


Svítící děti Svítící děti Nicholas Kardaras

Všichni je vídáme: děti hypnoticky hledí na zářící obrazovky v restauracích, na dětských hřištích i s kamarády doma. A jejich počet roste. Jako virtuální pandemie se dětské svítící tváře množí. Ale za jakou cenu? Je to jen neškodn... více


Komentáře (0)

Přidat komentář