Šlo to i lépe...

recenze

Polda a jeho umění (2023) 2 z 5 / fajnokelmaY40h
Polda a jeho umění

Na knihu sem se fakt moc těšil a nejsem zklamaný, že jsem si ji koupil, ale chtělo to víc péče. Nejdřív bych chtěl pochválit grafiku. Bezvadně zrestaurovaný obrázky, náčrtky, mapky. Ale bohužel v textech jsou chyby, dokonce obrázek překrývá text, takže nejde přečíst. Texty celkově nejsou konzistentní. Jednou autor píše jedním stylem a za chvíli zas jiným. Chybí mi tak fotky více autorů, chybí mi tam minihry, rozhovory, fotky z kanceláří a zákulisí, něco více o tom jak hru vytvářeli, nějaké vyjádření bývalých autorů... Přijde mi, že autora bavila první kapitola a pak už to upadá. Nebo spěchal?

Je to hrozná škoda, protože podobná kniha již nikdy nevyjde. Takže toto byla jediná šance jak to zmapovat. A zde to chtělo víc práce, víc investigativní, víc všeho. Ted se musíme smířit s tím, že tato kniha bude pravděpodobně to jediné co kdy fanoušci Poldy budou mít v knihovně.


Polda a jeho umění Polda a jeho umění Štěpán Drašťák

Polda a jeho umění je vypravný art book ilustrující 25 let vývoje české kultovní adventurní herní série Polda, spolu s předmluvou od Luďka Soboty. Od školních skic SleepTeamu až po mistrovské airbrushe Karla Kopice. Prolistuj si s... více


Komentáře (1)

Přidat komentář

vojtechAVZo
13.02.2024

Něco málo o vývoji téhle knihy vím, tak se trochu zastanu autora. Každý si může udělat obrázek sám.
Tu knihu dělal autor sám a to včetně restaurování původních pixel artů (nehorázně časově náročná práce), upravování obrázků aby pasovaly do knihy, shánění informací, uhánění lidí, interview s nima a podobně. Na to celé měl tak rok (svého volného času mimochodem).
Na spoustu otázek se mu často nedostalo odpovědí, protože lidi si toho z vývoje už tolik prostě nepamatují.
Concept arty se strašně špatně scháněly, protože co nebylo na papíře skončilo spolu s hardwarem v křemíkovém nebi.
Fotky z kanceláří, zákulisí a týmů prakticky neexistují, nebo se je nepodařilo sehnat.
Téhda prostě cloudová uložiště neexistovala a věci se běžně prostě ztrácely.
To co v knize je, je to, co se podařilo sehnat. Krom toho záměr byl, jak již název napovídá, ukázat vývoj malby a ne se soustředit na historii studií a lidí co na tom pracovali.
Změna stylu psaní byl prý záměr. Původně tam prá ani text být neměl a měl to být jen artbook.
Možná na tom mohla být udělána lepší korektura a konzultace třetí strany, ale to se nestalo. Bez autora by tahle kniha vůbec nevznikla. Nikdo jiný ani neměl zájem něco takového dávat dohromady.
Souhlasím, že vždy jde něco udělat lépe. Někdy na to lépe bohužel není čas.