Skvělý příběh, krásné myšlenky, styl psaní mi bohužel nesedl

recenze

Legenda o Ladě (2022) 4 z 5 / EliGo
Legenda o Ladě

Legenda o Ladě je další českou fantasy knihou s prvky slovanské mytologie. Ty mně vesměs moc baví, a LoL slibuje příběh o "boji" se smrtí, což mě moc zaujalo. Já hlavní téma vidím spíše v boji staré slovanské víry a nově nastupujícího křesťanství. Příběh je hodně soustředěný na vývoj postav, hlavně jejich přesvědčení, ale rozhodně ne na úkor děje - ten je hlavně o putování za určitým cílem a překonávání různých nečekaných i očekávaných překážek. Jako téměř každá kniha inspirovaná slovanskou mytologií je i tahle protkána legendami a pohádkovými motivy.
Krásné myšlenky, důležité poselství
Slovanská mytologie - bohové, démoni, legendy a pohádky ️
Hlavní hrdinové se vyvíjí - jejich charakter zůstává stejné, ale mysl je otevřenější
úžasné propojení prologu, epilogu a příběhu
každá postava má svůj hlas - nehledě na obsah sdělení, zaručeně poznáte, jestli v přímé řeči promlouvá Lada, Baba Jaga, Lešij, rusalka, nebo domovoj
Děj má spád, je akční, krátké kapitoly rychle ubíhají pod rukama (bohužel ne hned od začátku)
Trvalo mi, než jsem se začetla, než mě příběh pohltil
Občas se objevilo pár nelogičností a gramatických nebo stylistických chyb
Knížka na mě působila dojmem, že vznikla tak nějak "narychlo" - prospělo by jí více "uzrát", stejně jako autorčinu stylu (pokud jí vyjde další kniha, určitě si ji přečtu... doufám, že uvidím nějaký posun a věřím, že mě potěší více než Legenda o Ladě )
Legenda o Ladě se mi líbila. Bavila mě. Ale trvalo to. I když nemůžu říct, že by mě knížka vyloženě nudila, těšit na další čtení jsem se začala až někde kolem sté stránky, předtím jsem se do toho musela spíše nutit.
A taky mi knížka úplně nesedla po jazykové stránce.
Příběh je skvělý, obsahuje spoustu zajímavých a krásných myšlenek. Řeší zajímavé témata - konflikt staré pohanské víry a křesťanství, ale také smrt. Najdeme zde hromadu pohádkových a mýtických motivů, které mám velice ráda. Spousta pasáží by si zasloužila zvýraznit, vyvěsit na nástěnku nebo vytetovat na čelo. Ale bohužel taková není celá kniha. Oproti krásným větám tu stojí gramaticky nesprávné, nebo nelogické věty a pasáže, které vyznívají hrozně lacině. Taky jsem objevila několik nelogičností.
I když mi kniha nesedla tak, jak jsem doufala, čtení jsem si nakonec užila a jsem ráda, že mě tahle knížka neminula.


Knihu jsem dostala na recenzi od Humbooku v rámci #spoluprace přes skupinu #humbookblogeri.


Legenda o Ladě Legenda o Ladě Jana Švecová

Na den, kdy na ni se šťastným úsměvem Ilja zamával a pak se pod ním během chvilky prolomil led, Lada nikdy nezapomene. Vzal si ho Vodjanoj, pán řeky, a ona teď cítí vinu. Odmítá se smířit s tím, co se stalo, a rozhodne se navštív... více


Komentáře (0)

Přidat komentář