Recenze Zimní pevnosti

recenze

Zimní pevnost - Někdo musí Hitlera zastavit, aby nezískal atomovou bombu (2017) / Martin281
Zimní pevnost - Někdo musí Hitlera zastavit, aby nezískal atomovou bombu

Knihu Zimní pevnost jsem dostal jako dárek k Vánocům, naštěstí její téma spadá do okruhu literatury faktu, která mě zajímá, takže jsem byl celkem natěšený na věci, které se v ní dočtu. Knížka popisuje postup spojeneckých vojsk ve snaze zlikvidovat výrobu/dodávky těžké vody do Německa pro zablokování německého výzkumu a spuštění jaderného reaktoru k výrobě plutonia a německé atomové bomby. Jedná se o téma, které nebylo doposud obsáhle popsáno, takže je velmi atraktivní.
Co musím pochválit je bohatý seznam zdrojů, z níž autor čerpal, takže se je vidět, že si dal na autentičnosti záležet.
Jednotlivé kapitoly jsou velmi čtivé.
Co na druhou stranu musím trochu pohanět je kvalita českého překladu, protože některé věty jsou stavbou velmi kostrbaté (volba sloves občas zaráží), na můj vkus je v knize také hodně překlepů, chybějících písmen, syntaktických chyb (věty nedávající smysl) a také gramatických chyb.
Stavba kapitol také většinou obsahuje několik paralelních dějových rovin, takže jako čtenář jsem byl dost často zmatený z toho, o kom zrovna se teď v kapitole píše. Ke konci knihy se tento zmatek zvyšuje, protože se do akcí zapojují další osoby, přičemž některé z nich jsou pouze pojmenovány a nic dalšího se člověk o nich nedozví.
Přesto z knihy mám velmi dobrý pocit, takže celkově dávám 4 hvězdičky.

Komentáře (0)

Přidat komentář