Recenze od Petra Bílka, šéfredaktora Literárních novin

recenze

Dům v Rugolu (2018) / JiříWeiner
Dům v Rugolu

Autorka je známa svými mnohostrannými uměleckými aktivitami, mezi které patří také tvorba knih pro děti. Tento její text je určen ke čtení mladším teenagerům. Dobře se v něm snoubí srozumitelné podání všedních rodinných dějů s fantazií pubertálních hrdinek. Vypráví se tu příběh založený na skutečných autorčiných životních zážitcích. Míková vzpomíná, jak se s rodiči a se sestrou dvojčetem vydali do Itálie, do městečka Rugolo, kde se usadil její strýc, uznávaný výtvarník Štěpán Zavřel. Běžné sourozenecké potyčky provázejí popis cesty a hrají svou roli i při pobytu v nevšedním prostředí, jež kolem sebe malíř vytvořil. Jeho fresky za zdech i ilustrace v knihách vstupují aktivně do vyprávění a zvrstvují děje, jež mají co do činění se specifickými místními zvyky, jako jsou různé svátky či návštěva kostela. Novelku zpestřuje i jistý preerotický motiv ve vztahu hrdinek a jednoho rugolského mladíka. Na jedné straně se text dá číst jako čirá fikce, na straně druhé je možné jej vnímat i jak nenásilnou informaci o reálně existujícím českém umělci a o odlišnostech mezi našimi a italskými zvyky. Třetí pedagogický prvek se do novely dostává při vyprávění o malířově dramatické emigraci z komunistického Československa. Dívky se z rodičovského podání dovídají, že ne všechny samozřejmosti polistopadové společnosti byly samozřejmostmi vždy. Mám na mysli svobodný pohyb osob, neprostupné hranice států a střelba na nich. Text je doplněn také malým slovníčkem běžných italských rčení a informacemi o dílech Zavřelových.
Novela Marky Míkové si zaslouží knižní realizaci, zvláště když by bylo možné využití malířových děl jako ilustračního doprovodu k jeho pohádkám začleněným do textu

Komentáře (1)

Přidat komentář

InaPražáková
19.10.2018

Dobrý den,

je fajn, že vkládáte recenze, děkuji za to. Osobně mě to potěšilo, ne vždycky se P. A. Bílkem shodnu ve vkusu, ale jeho texty jsou zárukou kvalitních doporučení a často i zábavy.

Na externí recenze (vyšlé jinde a od nečlenů Databáze) je ale u knih speciální kolonka, pokud na hlavní stránce knihy otevřete záložku Recenze, nahoře je červené tlačítko Přidat recenzi, pak se nad oknem objeví možnost přidat externí recenzi.
Tady si recenze sice asi všimne víc lidí, ale s autorskými právy se to neslučuje.