Recenze knihy Světice Anežka Přemyslovna autora Jaroslava Polce

recenze

Světice Anežka Přemyslovna (1988) 4 z 5 / Escalante
Světice Anežka Přemyslovna

Osobnost Anežky Přemyslovny, české řeholnice rodu královského, poutala podivuhodným způsobem pozornost lidu prostého i urozeného, stavu světského i duchovního, již za svého života a není tomu jinak ani po bezmála 800 letech, které od jejího narození uplynuly.
Její cestu od koruny k řeholnímu rouchu – ve své době v pravdě nevídanou, životní osudy i mimořádné skutky, se pokoušela zachytit celá řada životopisců, legendistů i současných historiků. Svým dílem Světice Anežka Přemyslovna se k poznání této výjimečné figury českých dějin pokusil přispět také mons. prof. Jaroslav Polc, jako uznávaný církevní historik autor z nejpovolanějších.
Na rozdíl od předchozích starších životopisů autor zbytečně nezabředává do historických podrobností rozptylujících čtenáře, nejsou-li pro pochopení kontextu zapotřebí, nicméně vhodně je doplňuje tam, kde pomohou čtenáři pochopit okolnosti doby. Velkou Přemyslovnu představuje především slovy jejích současníků, jež vsazuje do rámce dobových událostí. Neuchyluje se k citovým výlevům, které podobná díla nezřídka kdy doprovázejí, volně je však ponechává v citovaných dobových pramenech, z nichž je obdiv a úcta k Anežce více než zřejmá. V pestré paletě citovaných dopisů a listin vyniká mezi minoritskými autory zejména četná korespondence s papeži, iniciovaná Anežčinými snahami o úpravu řehole, ale i jejím významným politickým vlivem na české přemyslovské panovníky. Unikátní je i přiložená korespondence Anežky se svatou Klárou, osvětlující jejich hluboké a upřímné přátelství.
Autor se v díle zaměřuje zejména na řeholní život Anežky, přičemž zmiňuje i řadu zázraků, které za života díky Boží milosti vykonala. Neopomíjí však ani její nezanedbatelný politický vliv, díky němuž za života plnila důležitou roli zprostředkovatelky mezi papežem a českými králi – bratrem Václavem I. a později synovcem Přemyslem Otakarem II.
Oproštěna od idealizovaných nánosů pozdějších dob se tak před námi vynořuje osobnost Anežky Přemyslovny, důsledné následovatelky odkazu svatého Františka i svaté Kláry, zakladatelky pražského špitálu pro chudé, řádu křížovníků s červenou hvězdou i monumentálního kláštera klarisek. Stojí před námi žena moudrá a laskavá, lidem i panovníky milovaná, plná lásky k Bohu a bližním, jež před všemi poklady světa upřednostnila zasvěcený život v chudobě a ve službě bližnímu svému, Anežka světice.


Světice Anežka Přemyslovna Světice Anežka Přemyslovna Jaroslav Václav Polc

Autor představuje Anežku Přemyslovnu slovy jejich současníků. více


Komentáře (0)

Přidat komentář