První seznámení

recenze

Ohnivý muž (2016) 4 z 5 / bradovav
Ohnivý muž

Ohnivý muž - @joe_hill
*************************
Obálka: 5*
Hlavní postavy: 5*
Děj: 4*
@knihybeta #spoluprace

V rodině Kingů se podle mě autoři předhánějí, kdo z nich napíše obsáhlejší dílo. Nepatřím mezi milovníky bichliček, proto jsem měla ze čtení Ohnivého muže obavy. Byly zbytečné - syn Stephena Kinga tvořící pod tímto pseudonymem mě do děje vtáhl doslova od první kapitoly.

Příběh o mladé ženě, která pracuje jako zdravotní sestra mě bavil, děsil a v závěru i rozčílil. Kniha má vyvolávat emoce, zasáhnout vaše myšlenky a pokud jde o kvalitní dílo donutit vás se zamyslet a tyto myšlenky si uchovat ještě dlouho po dočtení. Tato kniha splnila naprosto vše a ještě víc. Sledovat, jak epidemie, která zapříčiní samovznícení nakaženého, změní běžný život. Jak změní chování lidí, kdy jedni se stanou lovci a druzí psanci. Jak se změní partnerský vztah a jak moc bolí zrada milované osoby. Jak naopak trápení dokáže některé lidi spojovat.

Joe Hill naprosto ohromil mé myšlení. Žánr, který normálně nečtu, a mě přesto kniha nutila číst dál a dál. Na pozadí ohromného problému ohrožující lidskou existenci dokázal naservírovat láskyplný vztah, sourozeneckou lásku i nezlomnou lásku matky ke svému dítěti. To vše nenásilně a tak jakoby náhodou.

Nejde o žádnou červenou nebo růžovou četbu, některé pasáže jsou tak morbidní, až jsou nechutné, ale jako celek to vše nádherně funguje. Joe Hill napsal jednoduše dílo, kde si každý najde to své. Pokud máte například v oblibě Živé mrtvé, bude kniha patřit mezi vaše oblíbené.

Nebudu ale jen chválit. V průběhu čtení jsem si oblíbila jak zdravotní sestřičku, tak hasiče, který zapálil její srdce. Tomuto páru jsem od začátku fandila a závěrečná kapitola mě přímo naštvala. Co dále musím zmínit, je autorovo vnímání těhotenství - hlavní hrdinka je prostě těhotná verze wonder woman a některé popisované skutečnosti by se podle mého názoru nemohly stát ani při návalu adrenalinu do těhotného těla. I přesto jsem si čtení užila, děj hltala, neustále přemýšlela o nemocech, které mohou všechno změnit a dumala jsem, jestli by i mě a mé chování dokázaly ovlivnit.

Celkové hodnocení: 4,5* z 5*

Komentáře (0)

Přidat komentář