Od Absolutna po Živly

recenze

Astrologie především v obrazech (2009) / Poustevník_
Astrologie především v obrazech

Hned z počátku knihy dostane čtenář něco jako zasvěcení do "určení skutečnosti" a "osvětlení bytí ve vesmíru", v němž se snoubí myšlenky různých filozofů, mystiků a myslitelů jak západní tak východní kultury. To vytváří dojem jisté neucelenosti až přeplácanosti. Autor vychází z premis, které nejsou nijak vysvětleny (proč by to tak mělo být) a v podobném duchu jsou psány veškeré výklady astrologických prvků, pročteme se až k Akáše, Bibli, I-ťingu, absolutnu, vodnářskému věku a roku 2012, buddhovství i kristovství a mnoho dalšího.

Na druhou stranu kniha obsahuje bohaté ilustrace a to včetně praktických náčrtků popisujících mnoho astrologických základů, systémů a geometrických zákonitostí, jež by měl znát perfektně každý průměrný astrolog a které se v ostatní literatuře příliš často, ne-li vůbec, nevyskytují. Zejména vysvětlení různých rovin nebeské sféry, jejich průsečíky a popis názorných zobrazení považuji za vynikající, byť jsou to jen základy. Hodně to astrologovi pomáhá naučit se orientovat v prostoru.

Astrologie v obrazech samozřejmě obsahuje praktické interpretace většiny základních pojmů a symbolů. Na škodu ale je, že zcela chybí alternativní glyfy, a to dokonce i pro planety a znamení kozoroha.

Zdá se mi, že knize chybí i alternativní pohledy. Nejsou zde popsané jiné, běžně používané, systémy ani jiné astrologické přístupy a interpretace. Čtenář tak získává o astrologii představu pouze z toho jednoho pohledu a v jednom kontextu. To znamená, že interpretační část obsahu je vlastně popisem autorova subjektivního stanoviska k astrologii než astrologií jako takovou.

Nedokážu posoudit, zda je dobře, že je v knize vykresleno vše co šlo, každá jednotlivost, například každý trigon dle živlů ve zvláštním kolečku, někdy i vícekrát, také kříže a všechny možné tvary, aspekty a jejich variety. Chvílemi to budí dojem, že je snad určena lidem s nízkým intelektem nebo malou imaginací, jenže na druhou stranu se v ní vyskytují i pasáže, které jsou pro svou náročnost určeny spíš pokročilým astrologům a pro laika jsou složité nebo nadbytečné. Například zde nalezneme návod na "ruční výpočet a sestavení horoskopu".

Určitě to tedy není učebnice, protože aby student mohl snadno rozumět pojmům a symbolům, aby mohl své astrologické vzdělání rozvíjet, měl by znát základy astrologie zejména v jejím tradičnějším pojetí.

Kniha "Astrologie především v obrazech" je svým způsobem propagací určité ideologie, přesto může být dobrou obrazovou dokumentací a doplňkem k jiným knihám a učebnicím astrologie.

Komentáře (0)

Přidat komentář