O podblanickém kraji jasně, stručně, s nadhledem

recenze

Krajem blanických rytířů (2023) 5 z 5 / LucieSedlak
Krajem blanických rytířů

Nová kniha od spisovatelky Zuzany Koubkové není jen tak obyčejný místopis, který možná čtenář očekává. Určitě se nejedná o dílo plné zeměpisných a historických dat, i když ty nejdůležitější v knize samozřejmě zazní.

Čtenář, který se rozhodne pro čtení této knihy, bude putovat podblanickým krajem, od Louňovic pod Blaníkem, přes Načeradec a Vlašim, až do Votic. Střetne se nejen se skutečnými lidmi, historicky doloženými nebo dodnes žijícími, ale i se strašidly nebo vybájenými postavami.

Velké plus tohoto knižního putování po jednom z našich českých krajů je pro mne především jazyk autorky. Krom jasného a stručného jazyka přimíchává do svého popisu i lehký cynismus a sarkasmus, který je podle všeho autorce vlastní. Právě proto se ale čtenář nejednou zastihne u toho, že se při čtení některých pasáží nahlas směje.

Pro ty, kteří v tomto podblanickém kraji žijí, je podle mého tato kniha strůjcem nových informací, nebo minimálně připomenutí si nezbytných, úsměvných a zajímavých příběhů o jeho domovině. Pro ty, kteří na Podblanicku nežijí, je tato kniha stručným a zábavným sborníkem informací o kraji blanických rytířů, kam po přečtení knihy Zuzany Koubkové určitě zatouží jet se podívat.

Až si ji přečtete, vemte si knihu do packy a vydejte se na místa, která Zuzana Koubková popisuje. Třeba je najednou uvidíte z úplně jiného úhlu.


Krajem blanických rytířů Krajem blanických rytířů Zuzana Koubková

Pověst o blanických rytířích zná každý. Někdo jako tajemný příběh vážící se k mytickému vrchu, jiný jako žertovnou hru v podání divadla Járy Cimrmana. Podblanicko ale nejsou pouze rytíři. Na Blanících můžete obdivovat vzácná rostl... více


Komentáře (0)

Přidat komentář