Neřesti v době Rudolfa II.

recenze

Ghetto ve stínu zločinu (2023) 4 z 5 / Danka22
Ghetto ve stínu zločinu

Stala se vražda. Podlá a hrubá vražda, která otřásla jak židovskou komunitou, tak i obyvatelstvem Prahy. Děj se odehrává za Rudolfa II. a ač je to moudrý panovník, své potomky a obyvatelstvo si zkrotit neumí. Spíše naopak. A do této nelehké doby (i když zlaté) se stane ve městě vražda křesťanské dívky. Vyšetřovatelem se stává Nathan, který ale nenápadně musí zjistit, kdo je tím vrahem. Hercule Poirot říkával, že hříchy mají dlouhé stíny a Nathan to poznává na svá vlastní bedra. Také se nestačí divit. Nu což, nebudu dál prozrazovat.


Rudolfa II tu čtenář sleduje už nemocného, který své výbuchy vzteku ještě pod kontrolou trochu má i když obtížně. Je ale podezřívavější. To se nedá říct o synovi, který se potatil a dokáže dokonce i zabít. Škoda, že autor víc nerozvíjel tuto dějovou linku. Synáček byl pěkné kvítko, a možná by si zasloužil nebýt na takovém okraji celého příběhu.


Rudolfinská doba, neřesti císařova potomstva a vražda. Co si víc přát? Zdeněk Grmolec není špatný spisovatel. Má vystříbený smysl psát historickou beletrii. Hodně mu pomáhá, že si vybral téma knížky, které přímo vábí k dalšímu prozkoumání. Možná, kdyby se zaměřil na hlubší psychologii Nathana, tak by se z něj mohl klidně stát druhý Oldřich z Chlumu. Ta postava má na to. Určitě bych ráda Nathana viděla i v jiných příbězích. On jde totiž po stopách Vlastimila Vondrušky, jeho styl práce i téma tomu hodně napovídá. Nezbývá než mu popřát hodně štěstí.


Co říci na závěr? Grafická úprava, především obálka knihy, je skvělá. Hodí se do každé knihovny. Možná, že zkušenější čtenář detektivkář už věděl v polovině knížky, kdo byl pachatelem, přesto se musí nechat, že se autor snažil o poutavou zápletku. Já se nechala překvapit, i když tušení jsem měla. Historické detektivky bývají oblíbené a mnohdy nevděčné. A proč tomu tak je? Ne každému se styl psaní líbí. To že mnohdy neodpovídají historickým reáliím se musíte obzvlášť u beletrie smířit. Nedá se přesně jet po historických stopách. Koneckonců tohle probíhá i u výrazných bestselerových titulů od autorů jako jsou Ken Follet, Wilbur Smith, nebo Ludmila Vaňková. Na to by čtenář měl myslet, i oni si některé věci rádi vycucávají z prstu. Prostě to ani jinak nejde. Takže když tohle všechno přijmete, jako čtenář, a ne jako historik, pak se vám i tato detektivka bude líbit.


Ghetto ve stínu zločinu Ghetto ve stínu zločinu Zdeněk Grmolec

Za panování Rudolfa II. nastává zlatý věk židovstva, přesto vznikají v české společnosti protižidovské nálady. Jejich nositelé se neštítí ani vraždy, aby zavdali příčinu k protižidovskému pogromu. Tomu se snaží všemi prostředky za... více


Komentáře (0)

Přidat komentář