Naše zakázané vášně

recenze

Naše zakázané vášně (2022) 4 z 5 / ami.ma.fotak
Naše zakázané vášně

4,5/5
*reading copy jsem měla možnost si přečíst před vydáním díky spolupráci s Humbookem a Humbook blogery

Tuhle knihu nešlo nevidět - je doslova všude a hodnocení má docela vysoká :D

A já se musím přiznat, že ode dneška jsem hrdou součástí fanklubu, který kolem sebe Naše zakázané vášně mají, a budu tuhle knihu a autorku dál podporovat čtením, protože jestli NZV jsou debutem, tak chci vidět, s jakými skvosty Chloe Gong přijde v budoucnosti :o

Musím říct, že NZV na mě primárně působí jako pocta Šanghaji, která je barvitě popsaná do detailů pomocí tolika vjemů, se spoustou citu. Kniha taky zachycuje kulturu a historii Číny, která je opravdu zajímavá a bohužel v našem školství dost opomíjená. Proto mě neuvěřitelně bavilo historické pozadí děje, jak kniha odráží minulost Číny, zmiňuje nacionalistický Kuomintang a Komunistickou stranu Číny, které hrály velkou roli již od roku 1911 a o kterých stojí za to si zjistit víc.

Tento originální retelling Romea a Julie ze Šanghaje v roce 1926 v mnoha ohledech spadá mezi typické YA knihy, ale přesto s jednotlivými stereotypy a prvky pracuje tak, že nakonec vlastně vůbec nepůsobí ohraně a naopak s sebou tahle kniha, podle mě, přinese svěží nádech, jaký YA literatura potřebuje.

Roma Montagov a Juliette Cai jsou navíc jedny z mých nových oblíbených postav, takže se trochu děsím druhého dílu a jejich osudu - protože, koneckonců, Romeo a Julie skončili jak skončili a nejsem si jistá, že si to samé chci prožít s tak skvělými hrdiny, ke kterým jsem si během čtení vybudovala velmi láskyplný vztah :D

Za mě proto velmi povedené dílo, které bych doporučila každému, bez ohledu na preferenci žánru. Naše zakázané vášně obsahují všechno - historii, hate to love romantiku, retelling, trochu fantastiky, LGBT+ reprezentaci, humor, ale i akci a bojové scény, gangsterské prostředí a zápletku, kterou budete hltat, protože autorka vás nechá v napětí až do posledních vět.

Komentáře (0)

Přidat komentář