Národní opruzení do-to-ho!

recenze

Národní opruzení (2023) 3 z 5 / harryhozena
Národní opruzení

Není představa, že by náctiletí puberťáci 21. století slintali nad Karlem Havlíčkem Borovským, absurdní? Tato představa se v poslední době stala realitou. Vlna Havlíčkových příznivců se přivalila s vydáním YA knihy Národní opruzení od Karolíny Zoe Meixnerové. A já to žeru.

Celý koncept je vystavěn na etapě Národního obrození, na soudobých postavách nám tak dobře známým, například: na Boženě Němcové, sestrách Rottových či Honzovi Nerudovi. Tito čeští obrozenci byli bez ostychu vhozeni do mystické detektivky s Malostranským přízrakem v hlavní roli. Po celou dobu čtenář odhaduje, které části jsou skutečně založené na pravdě, které pasáže parafrázují již vyřčené věty historických osobností a které si autorka sama vymyslela. Opravdu byl Tyl takový citlivý posera? Je intimní vztah mezi Borovským a mladým Nerudou založený na pravdě? To jsou otázky, na které mé vzdělání jen stěží dosáhne. Skvělou zprávou ale je, že jsem si přečetla Národní opruzení, dozvěděla se, že kniha praská ve švech pravdivými informacemi, a rozhodla se si o Národním obrození udělat vlastní research. A to mi přijde super. Že boří stereotypy o tom, jak je historie a povinná četba nudná.

Největším plusem příběhu je právě ta propracovanost, originalita a vědomosti, které čtenář každou stránkou nabývá. Samotná zápletka a rozuzlení nejsou ale ničím zajímavé. Kdo po celou dobu za vraždami stál, mě vůbec nepřekvapilo, a to jsem se ani nesnažila předčasně zápletku rozluštit.

Další věcí, co mi na knize chybělo, bylo vyobrazení i té stinné stránky tehdejší doby, například Nerudův antisemitismus. Kde se vzal, kdo Nerudu ovlivnil a jak to s Židy tenkrát bylo, to všechno mohlo být zodpovězené.

Nerada bych ale skončila negativně, protože to si Národní opruzení rozhodně nezaslouží. Tuhle vyčerpávající motaninu vět bych ukončila třeba zmínkou, jak jsem se nejedenkrát hlasitě smála. Především, když přišel tým Tylíček do akce. Knihu mohu s čistým svědomím doporučit, průkopnická je na to dostatečně. Půjčte si ji třeba z knihovny, uvařte si čaj a potají se vkraťte do uzavřené společnosti Františka Palackého.


Všechno v rámci #spoluprace @humbook_blogeri #humbookblogeri @humbook !:)


Národní opruzení Národní opruzení Karolína Zoe Meixnerová

Fiktivní detektivka s romantickou zápletkou postavená na historických událostech českého národního obrození. Jak přesně probíhalo národní obrození? To netuším! Ale představuji si ho jako Národní opruzení – smyšlený příběh, kd... více


Komentáře (0)

Přidat komentář