Laurinův Útěk na koloběžce otevírá srdce i pohled na život

recenze

Útěk na koloběžce (2021) 5 z 5 / creatio
Útěk na koloběžce

Uchopit obyčejný příběh ještě obyčejnějšího hrdiny a předestřít ho čtenářům chce nemalou dávku odvahy. Nevyšlapanou cestou se vydal Luboš Pavel v knize Útěk na koloběžce. Inspirací mu byla jeho zkušenost, kdy pracoval s lidmi s mentálním postižením.
Kniha se čte jedním dechem. Děj má spád, nepostrádá humor, napětí ani příležitost k vlastnímu zamyšlení. Mentálně handicapovaný Laurin Petrsky je mladík slabého ducha, ale velkého srdce. Když se jednoho dne zamiluje do stejně postižené dívky Simonky, uteče z Ústavu sociální péče v Kytlicích, na ulici sebere cizí koloběžku a ujíždí za svou láskou. Jeho cesta, která trvá rok, je plná zvratů, radosti, naděje i zklamání a dokonce utrpení, ale i laskavého humoru.
Pohled Laurina na život zároveň vede čtenáře k zamyšlení o tom, jaké jsou skutečné hodnoty lidské existence. Co je opravdové dobro a zlo, co je láska? Někdy vás důvěřivý Laurin ve své prostotě rozesměje, jindy je vám ho líto, ale v každém případě mu fandíte. Zatímco ti tzv. normální lidé jedou nezřídka na vlně lhostejnosti, úspěšnosti, prospěchu či poživačnosti a dokážou být krutí, Laurin ujíždí na odcizené koloběžce, s útržkem mapy v kapse za svou milou Simonkou do Litvínova, netuše, kde to vlastně je. Prožívá nadšení, únavu, dokonce se ocitne i v otroctví, trápí se, vždy ale nakonec sebere síly a vyrazí dál na cestu. Jeho očima čtenář pozoruje svět, o kterém většina z nás nemá ponětí.
Ve světě úspěšných, kde existence postižených je stále ještě něco, od čeho se mnozí odvracejí, je třeba ocenit autorovu odvahu vylíčit příběh bezelstného, postiženého Laurina s humorem. Luboš Pavel s citem ustál křehkou hranici, úsměvnými okamžiky pobaví, ale nikoho neurazí. Stejně tak je tomu i s erotickou chvilkou, kterou Laurin prožije s dívkou svého srdce. Příběh Laurina rozhodně stojí za přečtení. Otevírá srdce i pohled na to, co je a není v životě důležité.
Alexandra Vetkovská
Hodnocení: 100 %

https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-kultura/721706/recenze-laurinuv-utek-na-kolobezce-otevira-srdce-i-pohled-na-zivot**l


Útěk na koloběžce Útěk na koloběžce Luboš Pavel

I lidé s mentálním postižením mají své potřeby, příběhy a bláznivé činy. Lehce humorná a provokativní sonda do milostného života mladíka, který má o kolečko méně v hlavě, ale o kolečko více v srdci, a na dvou kolečkách prchá z úst... více


Komentáře (0)

Přidat komentář